Digitalni marketing: moč in pomen družbenih platform Instagrama in Facebooka

Zavedanje pomena in moči digitalnega marketinga je v današnjem času ogromno. Skoraj da vsak naš korak je prepleten z njim. Zagotovo na Instagramu sledite določenim trgovinicam ali nastanitvam, ki so vam všeč, spremljate uspešna podjetja, slavne osebe, v vašem e-mail nabiralniku pa se nabirajo sporočila, v katerih se nemalokrat že v pozdravu znajde vaše ime, čeprav ni od pošiljatelja, ki ga osebno poznate. Zdi se, da se je vse zgodilo tako na hitro. Mar ni bila še pred nekaj leti e-pošta namenjena le komuniciranju med znanci in sodelavci, Instagram pa zgolj nova, zabavna platforma, podobna Facebooku?

 

Vzpon družbenih omrežij

Močni platformi, ki sta sčasoma iz zgolj zabavne sfere objavljanja intimnih utrinkov posameznikov prerasli v močna marketinška orodja, sta Facebook in Instagram. Primerni predvsem za vse tiste, ki iščejo način, kako se približati potencialnim strankam. Predvsem Instagram je vizualna platforma, ki predstavlja intimni kotiček in vpogled v delo določenega podjetja in prikaz izdelkov. Stalna praksa vseh resnih podjetij je večinoma najem agencij za vodenje družbenih omrežij. Poleg Instagram profila je skoraj neizbežno voditi še Facebook profil zaradi razlik v ciljni publiki: Instagram namreč targetira večinoma mlajše generacije, Facebook pa nekoliko starejšo.

 

Katera dejstva o Facebooku se moramo poznati v svetu digitalnega marketinga?

– Kar 86,3 % tistih, ki delujejo na področju marketinga, FB uporabljajo za promocijo določene blagovne znamke.

39 % uporabnikov FB začnejo slediti določeni strani zaradi tega, ker je to pogoj za sodelovanja v nagradnih igrah, pridobitvi popustov in drugih ekskluzivnih ponudb.

– Takoj za Googlom in Youtubom je Facebook najbolj obiskana platforma.

– Raziskava Pew Research centra je pokazala, da Facebook uporablja 75 % žensk in le 63 % moških. 

– Aprila 2020 so podatki pokazali, da je 98 % aktivnih uporabnikov Facebooka s celega sveta do platforme dostopalo prek mobilne naprave.

 

Statistike so vselej zanimive, vendar jih je vseeno treba jemati nekoliko z rezervo: strategijo določenega podjetja je vseeno treba zasnovati na podlagi podrobnejših, veliko bolj usmerjenih statističnih podatkov, ki jih nudi vpogled v vaš FB profil. Našteta dejstva pa vseeno pripomorejo k temu, da si ustvarimo čim bolj realno sliko o določeni platformi in poziciji, ki jo ima na današnjem hitro spreminjajočem trgu. Če ste torej menili, da je Facebook že počasi potonil v pozabo, zdaj veste, da temu ni tako. Nikar ga ne zanemarjajte!

 

Statistični podatki, ki dokazujejo moč Instagrama

  • Starostna skupina med 18-24 let predstavlja 29,8 % odstotkov uporabnikov Instagrama, sledijo ji uporabniki, stari med  35-44 let z 16 %.
  • Uporablja ga 50.8 % uporabnikov ženskega in 49,2 % moškega spola.
  • 50,11% uporabnikom IG predstavlja vir novic, sledi pa mu Facebook z 32 % in Youtube z 20 %.
  • Na Instagramu je več kot 200 profilov ustvarjenih v poslovne namene.
  • 90 % uporabnikov sledi vsaj eni blagovni znamki.
  • 50 % anketirancev je za določeno blagovno znamko zainteresirano bolj, če oglas vidijo na Instagramu.

 

Če ste v vlogi poslovneža, ki bi rad razširil svojo blagovno znamko in se približal strankam, se enostavno morate, če tega še niste storili, odločiti za kakovostno prezentacijo na družbenih kanalih. Seveda jih lahko upravljate sami, če menite, da imate dovolj grafičnih in strateških znanj v tej smeri in pa čas, ki ga lahko namenite doslednemu objavljanju. Fotografije morajo biti vsaj v veliki večini profesionalne -FB in predvsem IG sta pač vizualni platformi, ljudje pa vizualna bitja. 

 

Kot omenjeno, prav zaradi pomanjkanja časa in želje po profesionalnih storitvah, digitalni marketing določenih podjetij prevzamejo agencije, ki v celoti poskrbijo za strateški načrt, foto in video gradivo, vsebinske predloge in vse, kar spada zraven. Se povrne? No, če se ne bi, verjetno tudi marketinške agencije ne bi bile tako uspešne in številne, kot trenutno so.