Kaj je spletni marketing

Če vstopate v svet SEO optimizacije in raznorazne prodaje s pomočjo uvrščanja na prvi strani Googla ste že naleteli na izraz spletni marketing. Tega ne enačite s pojmom digitalni marketing, saj sta v načinu prodaje nekoliko različna in zahtevata različen pristop. Spletni marketing obsega širok izbor pojmov, izmed katerih bomo v tem članku predstavili glavne štiri:

  • optimizacija spletnih strani (SEO)
  • plačljivo spletno oglaševanje (PPC – Pay Per Click)
  • spletni marketing na družabnih omrežjih
  • vsebinski marketing oz. bloganje

Kaj je optimizacija spletnih strani

V svetu spletnega marketinga je optimizacija spletnih strani ali SEO (Search Engine Optimization) kar najboljši dolgoročni pristop k spletni prodaji. Optimizacija spletne strani je postopek, ki ga spletni prodajalci in blogerji uporabljajo, da se njihova stran dobro uvrsti na prvi strani Googla. Za spletni marketing je dolgoročno to najboljša odločitev, saj svoji strani zagotovite visoko uvrstitev (in posledično obisk) brez potrebnega vplačila.

Primer za SEO spletni marketing na Zavarovanje terjatev Prvafina.si

Veliko uspešnih spletnih strani se zaradi dolgoročnih prednosti SEO optimizacije odloči za takšen pristop k spletni prodaji. Primer, ki ga vidite na sliki je vzet iz spletne strani Prvafina.si iz članka o Zavarovanju terjatev. Stran je svoj članek optimizirala in to uporabila v namene uvrščevanja na prvi strani Googla. Upoštevala je pravila o optimizaciji spletnih strani in estetsko vrednoto, ki priteguje bralce.

spletni marketing zavarovanje terjatev

Kaj je vsebinski spletni marketing oz. bloganje

Vsebinski marketing je z leti postal velik del sedanjega SEO procesa. Temelji na uporabani vsebini, ki jo v obliki bloga prodajalec ponudi bralcu. Pomen vsebine se je torej spremenil za optimizacijo spletnih strani. S tem se je spremenila kakovost člankov, saj za dobro vsebino prodajalci porabijo več dela. Prav tako bralci na spletu pridobijo več informacij.

Primer spletnega vsebinskega marketinga na Ebonitete.si – bilanca stanja

Na spodnji sliki vidite primer vsebinskega marketinga, ki ga uporablja spletna stran Ebonitete.si. Njihov blog deluje na besedo bilanca stanja in opisuje kaj nam ta lahko pove in njen izkaz poslovnega izida. Njihov članek je optimiziran. S pristopom k vsebinskemu marketingu si tudi širijo stran in zagotavljajo bralce. Njihova stran tako postane zakladnica informacij, ki jih o temi bilance stanja in izkaza poslovnega izida (ali več) lahko ponudijo bralcu. 

spletni marketing - bilanca stanja

Kaj je plačljivo spletno oglaševanje

Mesto na prvi strani Googla si lahko tudi zakupite za nekaj časa, kar imenujemo plačljivo spletno oglaševanje ali PPC (Pay Per Click). S tem plačate za določeno št. klikov in se uvrstite na prvo stran Googla z oznako “Oglas”. Tak način spletnega marketinga je uporaben predvsem za začetnike in tiste, ki se jim bolj splača kupiti mesto, kot optimizirati celotno spletno stran.

Kaj je spletni marketing na družabnih omrežjih 

Spletni marketing na družabnih omrežjih ali SMM (Social Media Marketing) se v zadnjih časih, zaradi popularnosti socialnih medijev, širi. Spletni marketing na družabnih omrežjih deluje kot povezave v obliki objav. Pojavlja se na večini družabnih omrežij (Facebook, Instagram, Pinterest, …).  

Spletni marketing za ženske tunike Opsy.si na Facebooku

Na spodnji sliki vidite primer spletnega marketinga na družabnih omrežjih – specifično na Facebooku. Opsy.si na socialnih omrežjih naredijo objavo s povezavo,ki vodi do njihove spletne trgovine, kjer prodajajo ženske tunike. Nekatera družabna omrežja so že ustvarila posebno stran na svoji aplikaciji, namenjeni prodaji in nakupovanju.

spletni marketing - ženske tunike