Mali servis, o tem je napisanega že veliko

Mali servis in ostala popravila vozila

Mali servis, o tem je napisanega že veliko. A ker se učimo celo življenje in nam vsaka nova informacija lahko koristi, je nova informacija vedno dobrodošla. Vsi lastniki, vozniki in uporabniki vozil se srečujemo z vprašanjem vzdrževanja, servisiranja in popravila vozil. Nekateri kupujejo sami rezervne dele in motorno olje za svoje vozilo, drugi raje prepustijo vse svojemu mehaniku.

Vsak proizvajalec, ki izdeluje blagovno znamko vozila, ima za vsak svoj izdelek – vozilo navodila za uporabo in vzdrževanje, ki so namenjena uporabniku vozila. Ob prodaji vozila torej prodajalec priloži k vozilu tudi navodila za uporabo in vzdrževanje, ta so lahko v papirni obliki, za večino blagovnih znamk pa kar v elektronski obliki oziroma na spletu.

Servisni intervali

V navodilih za uporabo in vzdrževanje so osnovi podatki o servisnih intervalih. Servisni intervali so različni glede na tipe in vrsto modelov in motorjev. Za mali servis se priporoča menjava filtrov vsako drugo leto ali na vsakih 30.000 prevoženih kilometrov, kaj je prej. Ker je pri vsakem povpraševanju oziroma nakupu rezervnih delov in motornega olja nujno potrebno predložiti identifikacijsko številko vozila (rečemo ji tudi številka šasije ali VIN), naj v nadaljevanju na kratko pojasnimo pomen in sestavo te unikatne številke.

Kaj je VIN

VIN je angleška kratica za vehicle identification number in pomeni identifikacijsko številko vozila. Vsako vozilo ima svojo unikatno identifikacijsko številko vozila, ki je sestavljena vedno iz 17 mestne kombinacije črk in številk. Vsi znaki in številke imajo svoj pomen, med ostalim se iz identifikacijske številke razbere, za kateri model gre, katera oblika (5 vrat, karavan itd), modelsko leto, v kateri tovarni je izdelava, in podobno. Primer identifikacijske številke >>> W0L0AHL3699818282. V kombinaciji številk in črk pa nikoli v nobeni identifikacijski številki ni črke O, vedno je številka 0.

MALI SERVIS

(Vir: https://www.autocheck.com/vehiclehistory/vin-basics, 26.1.22)

S pomočjo identifikacijske številke vozila lahko v katalogih rezervnih delov – avtodelov in opreme najdemo ustrezne rezervne dele za določeno vozilo, ki bodo za vozilo ustrezali. To velja tudi za mali servis, za nakup vseh potrebnih filtrov. Več o ponudbi na spletni strani www.kruno.si.