SEO članek

SEO članek je besedna zveza, ki nosi več pomenov. V tem blogu bomo govorili o SEO članku, ki je namenjen offsite optimiziranju spletnih strani. Kar točno to pomeni ter zakaj jih vaša spletna stran najverjetneje potrebuje bomo opisali v spodnjem besedilu. Prebrali boste tudi lahko točno kako jih zgraditi oziroma napisati, kar bo prikazano tudi na primerih.

Zakaj vsaka spletna stran (vključno s vašo) potrebuje SEO članke

SEO članki so nujni za spletne strani, ki se želijo promovirati na spletu ter višati število ljudi, ki pozna in uporablja njihovo znamko. To naredijo tako, da iz zunanjih spletnih strani gradijo močne spletne povezave na ciljano spletno stran. Tako gradijo povezave za uporabnike teh drugih spletnih strani in hkrati višajo vašo uvrstitev na spletnih iskalnikih, kot je Google.

Spletna uvrstitev na Google je zelo pomembna za vsako spletno stran, ne glede na vsebino. To je bilo potrjeno že na večih spletnih raziskavah, ki so pokazale, da število klikov na spletno stran eksponentno raste glede na pozicijo spletne strani. V povprečju prva stran na Googlu dobi eno tretjino vseh obiskov, medtem ko prva stran, oziroma prvih 10 strani dobi preko 90% vseh obiskov.

Kar nam te informacije povejo je, da pozicija vaše spletne strani skoraj ne bo imela vpliva, če boste uvrščeni pod prvo stranjo Googla. To pa pomeni, da potrebujete vso pomoč potrebno, še posebaj če ciljate na ključno besedo s višjim iskalnim volumnom. Vsaj en SEO članek na teden je priporočen za visoko uvrščanje na spletu.

Tudi popularne spletne strani, kot je Paintball-Ljubljana.si potrebujejo SEO članke, saj jim ti pomagajo s visokim uvrščanjem na težkih ključnih besedah, kot je fantovščina. Ključna beseda fantovščina ima namreč 390 iskalnega volumna, kar pomeni, da bi brez offsite SEO katerakoli spletna stran težko dosegla visoko uvrstitev.

SEO članek

Kaj je SEO članek

SEO članek je članek oziroma blog, ki je namenjen offsite optimizaciji določene spletne strani. SEO članek je sestavljen iz besedila ter druge vsebine, ki deluje kot gorivo za spletne povezave, ki jih kasneje dodamo v SEO članek. Te spletne povezave so ključ do delovanja SEO člankov in je zelo pomembno, da jih pravilno zgradimo.

SEO članke običajno gradimo zunaj spletnih strani, ki jih želimo dvigniti na spletnih iskalnikih. Za SEO članke moramo ali najeti spletni prostor na tuji spletni strani ali pa moramo ustvariti novo spletno stran samo za offsite SEO. V obeh primerih spletna stran, na kateri se nahaja SEO članek ne sme biti povezana s spletno stranjo, na katero ciljamo.

Vsebina spletnih člankov mora biti vsaj približno povezana s vsebino targetirane spletne strani. To Google in drugi spletni iskalniki zaznajo in upoštevajo ob uvrščanju spletnih strani. Če je to nemogoče, potem morate vsaj prilagoditi temo odstavka, v katerem se nahaja spletna povezava.

Primer spletnega članka na spletni strani Ensure

Spletna stran ensure lekarna soča je zelo dober primer spletnega članka na slovenski spletni trgovini. Članek je sicer onsite, kar pomeni, da je vanj najverjetneje bilo vloženo veliko dela in je namenjen večim stvarem kot le uvrščanju. Spletni članek je obširen, saj služi tudi informiranju obiskovalcev spletne strani ensure. Nahaja se nižje na spletni strani, ker je v ospredju slika samega produkta ensure.

Na spodnji sliki lahko vidimo SEO članek, ki vključuje večkratno uporabo ključne besede ensure. Članek ostaja na temi ter je hkrati zelo uporaben za bralce oziroma obiskovalce spletne strani Lekarna Soča.

seo članek

Podoben primer lahko vidimo na spletni strani Pohištvo123.si pisarniški stoli, le da ti pisci uporabljajo malce drugačen pristop. SEO članek še vedno upošteva vsa našteta pravila, kot so uporaba slik ter upoštevanje osnovnih SEO pravil. Razlika je samo v tem, da so svoj informacijski članek postavili pred same produkte.

Ta pristop so najverjetneje izbrali zato, ker imajo širšo ponudbo pisarniških stolov in se njihov članek nanaša na vse produkte. Tako lahko vidimo, da morajo SEO članki biti prilagojeni vaši spletni strani. Tako se ohrani kvaliteta spletne strani in se tudi prenese na spletni članek.

Kako napisati SEO članek

Kot smo že prej omenili se moramo ob pisanju spletnega članka držati teme spletne strani na katero ciljamo. To pomeni, da bo tudi ključna beseda nekaj podobnega, kot ključna beseda targetirane spletne strani. Ni pa nujno, da je ključna beseda identična.

Višja kot je uvrščenost SEO članka, bolje bo vplival na uvrstitev targetirane spletne strani. Pripomogle bodo tudi ključne besede z višjim iskalnim volumnom. Ključna beseda na katero bo SEO članek ciljal mora zato biti nekje v zlati sredini, da za optimizacijo ne bomo rabili zapraviti preveč časa, ampak bo imel članek še vedno velik vpliv na uvrščanje spletne strani.

Razlog za iskanje ključne besede, ki ni pre težka je ta, da na optimizaciji SEO članka ne želimo zapraviti preveč časa, saj je že ta namenjen optimiziranju prvotne spletne strani.

Sama vsebina spletnega članka mora biti dovolj obširna, to pa se lahko spreminja glede na ciljano ključno besedo. Minimum bi naj bil okoli 300 besed, članki pa morajo vsebovati tudi druge vrste medijev, kot so slike in videji. Spletni članki morajo slediti osnovnim SEO pravilom, offsite optimizacija SEO člankov pa nebi smela biti potrebna.

Povezave na spletnih člankih morajo biti prekrite s pravilnim anchor tekstom, to je običajno ključna beseda targetirane spletne strani. Več povezav, kot bo spletni članek vseboval, manj moči bo imela posamezna spletna povezava.

Primer odlično napisanega članka Presna hrana

Spletna stran presna hrana ima zelo dobro napisan članek, ki ga lahko vzamemo kot primer za SEO članek. Njihov blog upošteva vsa pravila o katerih smo govorili. V članku avtorji velikokrat omenijo ključno besedo presna hrana, kar je prvi znak za dobro napisan članek. Nato lahko opazimo raznoliko vsebino, kjer svoje produkte opisujejo s slikami.

Spletni članek je tudi zelo dobro optimiziran, kar je pomembno še posebaj zaradi visokega iskalnega volumna ključne besede presna hrana. Ne glede na dejstvo, da je to onsite članek, je to še vedno zelo dober članek, po katerem se lahko veliko avtorjev vzgleduje.

Spletni strani s optimizacijo pomaga spletna stran SEO-Praktik.si. Ta spletna stran je osredotočena na izobraževanju ter izvajanju spletne optimizacije za spletne strani. SEO Praktik velja za eno izmed najboljših SEO spletnih straniv Sloveniji. Spletna stran vključuje tudi veliko brezplačne vsebine, kjer si lahko ogledate tudi njihov pristop do SEO člankov.

SEO članek

Veliko dodatnih informacij za SEO članek lahko najdete na platformah, kot je youtube. Na tej platformi veliko uporabnikov nalaga video posnetke, ki vas lahko še dodatno poučijo o SEO člankih.