Zakaj je kolo odlično prevozno sredstvo

Ogromno je prednosti, ki nas hitro prepričajo, da je kolo odlično prevozno sredstvo. To so dobro vedeli že mnogi ljudje pred nami, prav tako naše babice in dedki, če pa se dobro spomnimo, so se že naše mame vozile v službo s kolesom. Pri hiši je bil le en avto, ki je navadno pripadal očetu, torej je za mamo bilo na voljo navadno avtobus ali kolo. In marsikatera mama, se je v službo vozila s kolesom, takrat je večina imela Ponije. Vsi smo bili ponosni nanj.

Od takrat dalje in še danes se zavedamo pomembnih prednosti, prva je zagotovo ta, da te udobno mestno kolo pripelje naravnost pred tista vrata, h katerim si namenjen. Kolesa ni torej potrebno parkirati na oddaljenem parkirišču, za katerega je treba na uro celo plačati parkirnino.

Druga prednost je v tem, da je strošek kolesa enkraten, nato pa za pogon ne potrebujete namenjati več drugega denarja kot tu pa tam kakšen servis. V primerjavi z avtom, je vožnja s kolesom super poceni. Četudi si bi želeli recimo kupiti električno mestno kolo, ki ga lahko v trgovini kolesa Newbike kupite že od 1.199 €, je to še vedno mnogo ceneje, kot nakup in vzdrževanje avtomobila ali dolgoletno plačevanje avtobusne karte. Poleg tega, boste kolo koristili ne le za pot v službo, ampak tudi za raziskovanje mesta, podeželja, lepih kotičkov naše Slovenije.

Naslednja prednost je, da vam kolo, torej mestno kolo, nudi prostor, kjer lahko prevažat svoje stvari, otroka, celo kužka. Je praktično prevozno sredstvo, če imate morda Newbike električno kolo, je vse skupaj toliko lažje, saj vam elektrika pomaga premostiti vsak meter, ki je pred vami. Na električnem mestnem kolesu imate vedno na voljo, da se sami odločite, ali boste koristili pomoč ali ne in ne samo to, sami se odločite celo, koliko pomoči boste koristili, lahko zelo malo, če pa je pred vami klanec, pa tudi veliko. Doseg baterije nikoli ni težava, čeprav je pre mnogokrat predmet pomembnih razprav strokovnjakov. Povprečno mestno električno kolo ima dnevni doseg med sedemdeset in sto dvajset kilometrov, kar je mnogo manj, kot povprečna enodnevna vožnja povprečnega mestnega kolesarja. Domet kolesa je vedno v odvisnosti od teže kolesarja in stopnje in količine električne pomoči, ki jo koristite.

Da je pomembno naše zdravje, in to, da vanj vlagamo vse, kar je možno, vemo vsi. Kolesarjenje, četudi le mestno ali celo z električno pomočjo, je še vedno aktivnost, gibanje, kjer je celo telo aktivno. Izboljša se mišični tonus, prekrvavljenost telesa, v naše telo dovedemo več kisika, naše srce je bolj aktivno in še in še. Kolesarjenje je najpogostejša oblika športa, ki ga priporočajo zdravniki, poleg plavanja in hoje. Je izredno primerno tudi za starejše ljudi, ki ne smejo obremenjevati sklepov ali celo srca. Za tiste, ki imajo ravno slednja priporočila, je še električna pomoč še posebej koristna.

Kolesarjenje blagodejno vpliva tudi na naše psihično zdravje. Smo zunaj, v naravi, direktno doživljamo sončne žarke, komplet vremenske razmere, srečujemo ljudi, in ker telo postavimo v aktivno držo, se vsi procesi v telesu odvijajo mnogo bolj pozitivno, kot bi se sicer, če čepimo doma ali pa se v službo vozimo v strnjeni koloni v svojem avtomobilu. Na kolo, za zdravo telo, pa brez filozofiranja.

Poleg nas samih, nam je hvaležno tudi okolje, drugi ljudje, saj jim pred nosom ne spustimo ogljikovega monoksida in predvsem narava sama, ki z ljudmi bije neizprosno bitko. Tu pa tam se zoperstavi nazaj s kakšnim vremenskih izbruhom, sicer pa nima svojega glasu ne v parlamentu, ne na delovnem sestanku, nikjer. Tiho, potrpežljivo čaka na človeka, da končno naredi večjo spremembo, kot je recimo korak trajnostne mobilnosti. Zato, drage Zemljanke in Zemljani, jutri se v službo odpeljimo s kolesom, ne z avtom!