Gradnja povezav ali ključne besede in SEO članki – kako se dopolnjujejo in Kaj je najbolj pomembno?

Razumevanje delovanja SEO pomeni, da razumete, kako iskalni roboti potrebujejo besedilne besede na vašem spletnem mestu, da bi ga lahko indeksirali kot rezultat iskanja. Ključne besede in gradnja povratnih povezav v vsebini vašega spletnega mesta sta za iskalne robote kazalnika kakovosti spletnega mesta, zato čim več teh kazalnikov kakovosti spletnega mesta imate, tem bolje.

 

Tipka na tikpvnici SEO - seo elementi: ključne besede, SEO članek in gradnja povezav.

 

Zakaj ključne besede za SEO?

Ključne besede so dobesedno besedilna vsebina na vašem spletnem mestu, vključno z besedami v meniju spletnega mesta. Da bi se “uvrstili” za ključno besedo, morate iskalnim robotom povedati, da je na vašem spletnem mestu vse povezano s to ključno besedo, in sicer tako, da jo imate na spletnem mestu večkrat v besedilu. To ne pomeni, da morate svoje strani “napolniti s ključnimi besedami”, saj so iskalni boti programirani tako, da zaznajo “normalno jezikovno uporabo” ključnih besed in bodo odkrili vse poskuse, da bi jih prevarali. Edina rešitev je, da imate na svojih straneh veliko kakovostne vsebine in se trudite za redno posodabljanje vsebine za SEO.

 

Zakaj gradnja povezav za SEO?

Povratne povezave niso nič drugega kot URL na vaši strani, na katerega lahko obiskovalec klikne in gre na drugo stran, stran od vaše. Večina podjetij se logično zgrozi ob misli, da bi stranke poslala stran s svojega spletnega mesta, vendar obstaja zelo pomembno občinstvo, ki meni, da zaradi povezav stran od vašega spletnega mesta postanete dragocen vir. Iskalni roboti so programirani tako, da povezave do drugih spletnih mest na vaši strani vidijo kot odlične “reference o ugledu”, povezave na drugih spletnih mestih, ki kažejo na vaše spletno mesto, pa so zanje še pomembnejše, saj govorijo v prid vašemu spletnemu mestu kot dragocenemu viru. 

 

Kako uporabiti raziskovanje ključnih besed za vodenje strategije gradnje povezav

Strategije gradnje povezav so nujne. Če želite prehiteti množico, morate uporabiti vse, kar imate na voljo. Z uporabo raziskav ključnih besed, ki podpirajo vašo strategijo, lahko okrepite svoje spletno mesto in izboljšate uvrstitev.

 

Ključne besede in povratne povezave so stebri SEO.

Kot spletni skrbnik verjetno najprej razmišljate, oblikujete in ustvarjate vsebino, nato pa se lotite gradnje povezav. Večina uporablja ta pristop. Čeprav se morda zdi dobra zamisel, lahko zavira najboljše rezultate vašega spletnega mesta.

Ne naredite iste napake dvakrat. Pred objavo vsebine morate vedno skupaj razmisliti o ključnih besedah in gradnji povezav. Če je vsebina strateška, si boste uspešno zagotovili povezave in razširili uvrstitev ključnih besed.

Ne pozabite, da ne morete biti uvrščeni za popolnoma vse. Ena dobro uporabljena ključna beseda je enako dragocena kot petdeset ključnih besed, ki vam niso dosegljive.

 

Začetek strategije za ključne besede in povratne povezave

Obstaja veliko učinkovitih strategij za vzpostavljanje povezav, ki lahko pomagajo izboljšati vidnost vašega spletnega mesta.

Če želite biti pri vzpostavljanju povezav spretni, morate ustvariti zbirko podatkov o spletnih mestih, ki so se v preteklosti povezala z vami.

To storite zato, ker se ta spletna mesta verjetno že zanimajo za vašo vsebino. Zato je večja verjetnost, da bodo oboževalci novih vsebin, ki jih boste pripravili. Z orodji, kot sta Google CSE in Ahrefs Site Explorer, lahko preprosto sestavite edinstven seznam potencialnih povezovalcev.

Verjeli ali ne, v svojo korist lahko uporabite tudi strategije gradnje povezav svojih konkurentov. Večina od njih verjetno vlaga v gradnjo povezav in je morda že zgradila veliko trdnih povezav. Vendar ne skrbite, to samo pomeni, da so težko delo opravili namesto vas.

Vse, kar morate storiti, je raziskati in ponoviti njihove povezave.

Ko ustvarjate novo vsebino za svoje spletne strani, se obrnite na partnerje, sodelavce in druge organizacije ter z njimi delite novo vsebino in povratno povezavo URL med vašimi spletnimi stranmi. Ne pozabite, da povratne povezave na druga spletna mesta in z drugih spletnih mest dokazujejo iskalnim robotom, da je vaše spletno mesto ugledno in znano “širši spletni skupnosti”.

 

Kaj je bolje za vašo spletno stran: Gradnja povratnih povezav ali kvalitetni SEO članki?

Se sprašujete, ali naj se osredotočite na gradnjo vsebine – SEO člankov ali povratnih povezav? 

→ Izberite vsebino

Če morate izbirati med ustvarjanjem vsebine in gradnjo povratnih povezav, se odločite za vsebino.

Tukaj so trije razlogi za to:

  • Članki so namenjena vašim uporabnikom
  • Povratne povezave so namenjene predvsem SEO.
  • Vsebina je namenjena vašim uporabnikom, da sodelujejo z vašim spletnim mestom, ustvarjajo prikaze za oglasni prostor, kupujejo vaše izdelke in izpolnjujejo obrazce. Brez vsebine ni razloga, da bi vas spletno mesto iskalo (tj. vam dajalo povratno povezavo).

 

Edina izjema so primeri, ko ste prva oseba ali podjetje, ki ponuja določen izdelek ali storitev.

Takrat gre najverjetneje za večje medije in naravni tisk, ne pa za povratne povezave, pridobljene z gradnjo povezav.

Prav tako je treba omeniti, da povratne povezave na strani s kategorijami in izdelki niso naravne povezave in se ne pojavljajo naravno, razen če ste proizvajalec.

Tudi takrat bodo strani z novicami običajno navajale podjetje in vašo domačo stran v primerjavi s stranjo kategorije.

 

Vsebina je razlog, zakaj se ljudje povezujejo

Z ustvarjanjem informativnih virov, deljenjem podatkov, načini za izvedbo določene naloge ali preprosto z zagotavljanjem kul in kontekstualno pomembne igre ali kviza ste ustvarili razlog, da se nekdo poveže z vami, torej bodo posledično povratne povezave nastajale “naravno”. Če imate kvalitetno vsebino, jo bodo ljudje raje uporabili kot vir znanja in se sklicevali nanjo.

 

Vsebina pomaga pri strukturi spletnega mesta

Vsebina lahko z notranjimi povezavami pomaga graditi strukturo in arhitekturo spletnega mesta.

To se razlikuje od oblikovanja rangov, ki se izvaja samo za SEO.

Z gradnjo naravne strukture notranjih povezav poskušate ljudi voditi do virov in možnosti nakupa iz koristnih vsebin, kot so primerjalni vodniki. To obiskovalcem spletnega mesta in pajkom iskalnikov pomaga na naraven način odkriti najpomembnejše strani in teme na vašem spletnem mestu.