Kakšna joga blazina je najboljša za jogo?

V tem članku si lahko preberete kako si lahko izberete najbolj primerno joga blazino in zakaj navadne telovadne blazine pogosto niso najbolj primerne za jogo.

Kako izbrati joga blazino?

Izbira prave joga blazine je zelo pomembna, saj vam bo pomagala, da boste udobno in stabilno izvajali jogo. Priporočljivo je, da za jogo uporabljate kvalitetno blazino za jogo specializirane znamke za joga opremo.

Dejavniki, katere morate upoštevati pri izbiri joga blazine so:

  1. Debelina: Joga blazine so na voljo v različnih debelinah, od 1 mm do 6 mm ali več. Debela joga blazina bo nudila več udobja in zaščite za vaše sklepe, vendar pa vam bo omogočala manj stabilnosti, ker bo mehejša. Tanjše blazine so pogosto lažje prenosljive. Izberite debelino, ki vam najbolj ustreza glede na vaše potrebe in preference.
  2. Material: Joga blazine so izdelane iz različnih materialov, kot so PVC, guma, naravna guma, bombaž, juta in pluta. Material, ki ga izberete, bo odvisen od vaših osebnih preferenc, proračuna in okoljskih vidikov. Na primer, naravni materiali so bolj okolju prijazni, medtem ko so PVC blazine ponavadi cenejše in enostavnejše za čiščenje, vendar pa pogosto tudi slabše kvalitete.
  3. Vzorec in barva: Na voljo so različni vzorci in barve joga blazin, ki bodo osebnemu okusu in stilu vaše vadbe. Izbira vzorca in barve, ki vam je všeč, vam lahko pomaga, da se bolj motivirate za vadbo joge. Za vse, ki iščete veliko izbiro vzorcev in kvalitetne joga blazine vam predlagamo, da si ogledate ponudbo blazin za jogo Yoga Hero.
  4. Vzdržljivost: Kvalitetna joga blazina bo trajala dolgo časa in se ne bo hitro obrabila ali raztrgala. Izberite blazino, ki je izdelana iz visokokakovostnih materialov in ima dobro oceno glede vzdržljivosti.
  5. Cena: Cene joga blazin se lahko razlikujejo od nekaj evrov do več deset evrov ali celo več. Izberite joga blazino, ki je v skladu s vašim budgetom, vendar pri tem ne pozabite na kvaliteto in vzdržljivost.

Slika 1: Podloge za jogo so na voljo z ogromno različnimi vzorci. Na sliki je joga blazina Moon, znamke Yoga Hero.

Zakaj navadna telovadna blazina ni primerna za jogo?

Navadna telovadna blazina ni najbolj primerna za jogo iz več razlogov.

Prvi problem je debeline telovadne blazine in posledično slabša stabilnost.

Telovadne blazine so pogosto debele 10 in več mm, za večje udobje med telovadnimi vajami, ki se izvajajo na tleh. Telovadimo pogosto v supergah oziroma športni obutvi, zato dober oprijem in stabilnost nista tako ključna, kot velja za vadbo joge. Joga blazine so narejene iz materialov, ki absorbirajo šok in zmanjšajo pritisk na sklepe med izvajanjem položajev, medtem ko navadne telovadne blazine ne nudijo dovolj podpore za te potrebe.

Po drugi strani pa se pri jogi velikokrat urimo v ravnotežju in potrebujemo odličen oprijem za roke in bose noge, saj je od tega odvisno pravilno izvajanje asan, ter preprečevanje poškodb. Zahtevnejše poze, kot je na primer stoja, bomo veliko težje naredili na debeli blazini, kjer bomo težje lovili ravnotežje.

Čiščenje: Joga blazine so narejene iz materialov, ki so trajni in odporni na obrabo ter enostavni za čiščenje, da lahko zdržijo dolgo časa intenzivne uporabe in vadbe joge. Nekatere joga blazine lahko operemo v pralnem stroju, mednje sodijo tudi nekatere blazine znamke Yoga Hero.

Zelo pomemben je tudi pomen nedrseče površine: Kvalitetnejše joga blazine imajo posebno nedrsečo površino, ki preprečuje, da bi se vaše roke in noge drsile med izvajanjem položajev, kar omogoča večjo stabilnost in varnost. Yoga Hero blazine imajo poseben patentiran nedrseč premaz, ki naredi blazine še posebej nedrseče in s tem olajša pravilnejše izvajanje joge.

Želimo vam veliko uspeha pri izbiri joga blazine, ter užitkov ob sproščanju pri jogi. Naj vam bo vadba vedno prijetna in vas popelje do notranjega miru in ravnotežja.