Pravila SEO optimizacije – Kako optimizirati spletno stran

Optimizacija spletnih strani postaja vse pogostejši pojem, ki se pojavlja v spletnem marketingu. Vas zanima kako SEO deluje? Poznate osnovna pravila SEO optimizacije, ki jih lahko uporabite za vašo spletno stran?

Optimizacija spletnih strani je dolgoročen proces, ki s časom prinese najboljše rezultate. Zato z optimiziranjem vaše spletne stani ne odlašajte. V tem članku smo za vas pripravili razlago najpomembnejših pravil spletne optimizacije, prav tako pa odgovorili na nekaj sorodnih vprašanj.

Optimizacija spletne strani za sončne elektrarne – Panheat.si

Preden se poglobite v naš prispevek preverite spletno stran za sončne elektrarne na Panheat.si na povezavi. Kaj vam je všeč? Opazite kakšen vzorec spletnega marketinga? Prepoznate kakšna pravila optimizacije spletnih strani? Panheat.si je popolnoma optimizirana spletna stran, ki prodaja sončne elektrarne. Ob koncu tega članka boste razumeli zakaj je ta stran uspela doseči tako neverjetne uvrstitvene rezultate in kako jih lahko vi tudi.

pravila seo optimizacije - sončne elektrarne

Optimizirat svojo spletno stran ni težek proces, če se upoštevanja SEO pravil lotite sproti. Vse kar morate storiti je v vaš članek vnesti nekaj SEO elementov, ki jih Google zaznava kot prikaz uspešne strani. Nato bo vaša stran višje uvrščena in vi boste privabili večje število bralcev in kupcev. Tega se lotite s temi preprostimi pravili optimizacije spletnih strani:

Osnovna pravila SEO optimizacije spletnih strani

  • Dolžina naslovov in uporaba ključne besede (Keyword) – Začnimo na začetku strani. Če se lotevate spletne prodaje, najverjetneje svoj izdelek/storitev oglašujete pod neko ključno besedo, ki si je s funkcijo vašega produkta najbolj sorodna. Na vaši spletni strani morate upoštevati gostoto prikazovanja te ključne besede v naslovu, podnaslovih in samem besedilu. Najbolje je, če je vaša ključna beseda na samem začetku vašega naslova. Ta ne smeti biti predolg, zaradi prikaza na brskalniku (search engine).
  • Meta opis (Meta Description) – Meta opis je besedilo, ki se bo na rezultatih brskalnika pojavilo pod naslovom vaše spletne stani. Tudi pri njem morate upoštevati ustrezno dolžino in uporabo ključne besede. Ker meta opis ni dolgo besedilo, je 1-kratna uporaba ključne besede dovolj. Ko bo iskalec vpisal ključno besedo, se bo v meta opisu ta odebeljila, zato pazite na vsebino, ki jo obdaja. V dveh kratkih stavkih skušajte povzeti vse, kar vaš članek, prispevek ali stran obdaja.

Uporaba meta opisa za prispevek Bonitetne storitve na Ebonitete.si

Na spodnji sliki smo vam podali primer meta opisa za članek na ključno besedo bonitetne storitve. Agencija Ebonitete.si odlično kombinira uporabo te ključne besede z nekaterimi drugimi ciljanimi besedami. Iz svojega članka so prav tako povzeli glavne informacije v dveh kratkih stavkih. Prav tako njihov članek za bonitetne storitve upošteva ostala pravila SEO optimizacije spletnih strani, ki jih lahko pogledate na povezavi. Koliko pravil opazite?

pravila seo optimizacije - bonitetne storitve

  • “Slug” – Slug je zgradba povezave vaše spletne strani. Ta mora za največjo vrednost vključevati vašo ključno besedo.
  • Dolžina besedila, uporaba slik in drugo – Vaše besedilo mora za dobre uvrstitvene rezultate doseči ustrezno dolžino. Po nekaterih pravilih je minimalna dolžina prispevka 300 besed, po drugih 600, v vsakem primeru se minimalna dolžina prispevkov z leti veča. Statistični podatki kažejo, da so najuspešnejši članki dolgi 3000 besed in več. Če o določeni temi nimate veliko za povedati, je boljše, da se držite krajšega članka, kot “prazne slame.”
  • Outbound in Inbound links (notranje in zunanje) – Vaš članek bo dobil večjo vrednost če boste vanj dodali povezave prispevkov iz vaše strani in/ali povezave prispevkov iz drugih spletnih strani. S tem lahko tudi gradite ti. backlinke in svojo stran optimizirate iz zunanjega vira – to imenujemo offsite SEO.

Uporaba notranjih povezav (Inbound links) v prispevku Faktoring na Prvafina.si

Na spodnji sliki je članek iz Prvafina.si na ključno besedo faktoring. Uporaba notranjih povezav vam ne služi samo kot uvrstitveni faktor ampak tudi, kot vodstvo bralcev po vaši spletni strani. Cilj je, da svojim bralcem ponudite dostop do sorodnih vsebin tistim, ki jih berejo sedaj. S tem svoje bralce vodite globje in globje v svojo stran, Google pa med drugim šteje čas, ki ga vaši obiskovalci preživijo na vaši stran. Iz tega časa razbere, če je vaša vsebina zanimiva, poučna, ali uporabna ostalim in vas uvrsti višje na svoji lestvici. Tako je to izpeljala finančna agencija Prvafina.si v svojem čanku za Faktoring:

pravila seo optimizacije - faktoring

Dodatna pravila SEO optimizacije spletnih strani

Dodatna pravila SEO optimizacije so ta, ki za optimizacijo spletnih strani niso obvezna in za uvrstitev na prvi strani Googla ne igrajo tako pomembne vloge. Vseeno jih je boljše uporabiti, če želite, da vaša stran doseže najvišjo kakovost. Ta pravila so naslednja:

  • Bolding ali odebeljeno besedilo – Bolding je najpogostejše dodatno pravilo, ki se pojavlja v SEO prispevkih. Primere tega v tem članku vidite večkrat in je namenjeno jasnosti in poudarkih v besedilu. Google bolding upošteva kot vrsto organizacije in verjame, da je bralcu iz besedila zato lažje izluščiti glavne podatke.
  • Bulleting – Tudi primer bulletinga ste v tem članku verjetno videli že večkrat. Uporabljanje bulletinga ali alinej je pogost pojav v optimizaciji spletnih, saj Google zahteva tudi naštevanje dejanskih podatkov.

Uporaba Bulletinga v prispevku za bolečine v hrbtenici na Magus.si

Kot povedano zgoraj, bulleting pogosto služi hitremu naštevanju informacij. Spletna stran Magus.si je na spodnji sliki bulleting uporabila prav za to. V svojem SEO optimiziranem prispevku za bolečine v hrbtenici Magus.si uporablja tudi ostala pravila optimizacije spletnih strani. To vključuje osnovna in dodatna pravila SEO optimizacije. Več pravil, ki jih uporabljajo v prispevku za bolečine v hrbtenici lahko poiščete na povezavi.

pravila seo optimizacije - bolečine v hrbtenici

  • Uporaba virov drugačnega izvora – Google pri uvrščanju upošteva tudi uporabo virov drugačnega izvora – najpogosteje videov. Zato je dobro, če v svojem članku dodate primer posnetkov na vašo temo. Dodatne točke, če je video vaš.

Čemu upoštevanje SEO pravil služi

Google algoritem deluje tako, da najbolj zaupljive in kakovostne spletne strani postavi na vrh svojih rezultatov, saj ve, da bodo tam imeli največ obiska. Če pričnete z optimizacijo spletnih strani upoštevate pravila SEO optimizacije, po katerih Google spletne strani ocenjuje.

Optimizacija spletnih strani ni prepovedano delo. Čeprav bi Google raje videl, da za prva mesta v rezultatih raje plačate, lahko to dosežete brezplačno s SEO optimizacijo. Optimizacija spletnih strani pa je vseeno dolgoročen proces, zato veliko začetnikov svoje mesto na Googlu prvih nekaj mesecev ali let plačuje.