Ginseng pomaga tudi pri Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen (1) napada celice, živce in nevrotransmiterje v možganih in je oblika demence, ki redko prizadene ljudi mlajše od 65 let. Pogosto jo spremlja zmanjšan dotok krvi v možgane in ker se to od posameznika do posameznika dogaja v različni stopnji, se razlikuje tudi stopnja izgube spomina med posamezniki (2).

Za splošno dobro duševno počutje in za izboljšanje krvnega obtoka, lahko ljudem z napredujočo Alzheimerjevo boleznijo pomagamo s pripravki iz ginsenga in kitajskega shizandra (3), (4).

Za zmanjšanje občutkov tesnobe, ki so pogosti pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo pa jim lahko kot dopolnilno zdravljenje dodajamo čaj iz melise, tinkturo iz pasijonke in kalifornijskega zlatega maka.

Priporočamo še: Zdrava hrana za možgane

Ginseng pomaga tudi pri Alzheimerjevi bolezni

Simptomi pri Alzheimerjevi bolezni

  • prvi znaki so poslabšanje kratkotrajnega spomina
  • izguba občutka za čas
  • depresija in občutek tesnobe
  • močno nihanje razpoloženja
  • težave pri obdelavi informacij, kar povzroča zmedenost

Vzroki za Alzheimerjevo bolezen

O vzrokih za nastanek Alzheimerjeve bolezni (6), kljub mnogim raziskavam, še vedno premalo vemo. Največji dejavnik tveganja je vsekakor starost, temu pa sledi genska nagnjenost. Na razvoj bolezni vplivajo tudi ponavljajoče se možganske kapi, premalo maščobnih kislin v hrani, posebej pomembna je maščobna kislina omega 3. Na razvoj bolezni lahko vpliva tudi stres in pomanjkanje ženskega stresnega hormona estrogena. Bolj ogroženi so tudi kadilci,  ljudje z visokim krvnim pritiskom in ljudje ki imajo visoko koncentracijo holesterola v krvi (5).

Uporaba zdravilnih rastlin pri Alzheimerjevi bolezni

Nekatere zdravilne rastline Alzheimerjevo bolezen upočasnjujejo ali celo preprečijo njen nastanek. Nekatera zelišča izboljšujejo krvni obtok, druga spet pomagajo pri lajšanju razpoloženjskih nihanj, občutkov tesnobe in motenj spanja, ki se pojavljajo pri tej bolezni.

Za preprečevanje bolezni:

Zeleni čaj

Zeleni čaj deluje na boljšo prekrvavitev možganov in povečane izmenjave možganske tekočine. Neposredno vpliva na možgane in centralni živčni sistem.

Za pripravo zelena čaja vzameno 1 žličko čaja in ga prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo pet minut, precedimo in pijemo tri skodelice na dan.

Črni ribez

Jagode črnega ribeza vsebujejo flavonoide in antocianine, ki dobrodejno vplivajo na vene in preprečujejo širjenje bakterij.

Za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni je najbolje uživanje kapsul, ki so pripravljene iz 340 ml praška listov zmešanega z belo vrbo in vražjim krempljem. Dnevno vzamemo dve kapsuli trikrat na dan.

Žajbelj

Za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni lahko jemljemo tudi kapsule žajblja in to trikrat na dan po eno kapsulo.

Za izboljšanje krvnega obtoka in in dobro duševno počutje

Ginseng

Ginseng zviša aktivnost možganov, pomaga dvigniti razpoloženje, predvsem pa izboljša krvni obtok in na splošno vpliva na dobro počutje. Vse to je pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo zelo pomembno, zato lahko uživajo vse pripravke ginsenga.

Najbolj razširjen pripravek so ginseng kapsule, bolnik jih naj jemlje dve na dan, eno zjutraj in eno zvečer.

Kitajska shizandra

Bolniku ponudimo tinkturo kitajske shizandre, ki je pripravljena v 25% alkoholu, v razmerju 1:5, trikrat na dan 20 do 40 kapljic pomešano v kozarcu vode.

Za zmanjšanje občutkov tesnobe

Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo za preprečevanje občutka tesnobe pripravimo čaj iz melise, pasijonke, baldrijana ali  kalifornijskega zlatega maka.

Viri:

Mladinska knjiga, Naravna zdravila in njihova uporaba

Earl Mindel, Vitaminska biblija

Oglejte si tudi: zdravilni programi na prvi strani

Video: prednosti korejskega ginsenga za moške in ženske