4 primeri marketinških strategij trženja na spletu

Marketinške strategije oz. načrti trženja, so med podjetniki sprejete povsem različno. Medtem, ko nekateri podjentiki v njih vidijo predvsem nepotrebno zapravljanje časa in budžeta za njihovo sestavo, drugi podjetniki v njih vidijo osnovo svoje trženja in razvoja prodaje. Spodaj so predstavljeni štirje primeri marketinških strategij na spletu, z namenom, da tistim, ki dvomite v pomen učinkovite marketinške strategije za trženje, pomagajo razumeti, da morebiti ni narobe, če si tudi za svoj trženjski nastop, najprej pripravijo marketinški načrt.

Dobre in učinkovite marketinške strategije, sicer ne obstajajo samo za trženje na spletu, a, ker je po njih, v zadnjih letih največ zanimanja, so spodaj predstavljene marketinške strategije za splet:

Primer marketinške strategije za optimizacijo spletnih strani (SEO)

Optimizacija spletnih strani (SEO) je ena izmed spletnih aktivnosti, za katero iz leta v leto, zanimanje narašča, saj dobra spletna optimizacija, pomaga spletnim stranem do visokih uvrstitev v iskalniku Google, posledično pa do večje vidnosti spletnih strani in več poslov iz spletne strani.

Ker se sicer SEO spletna optimizacija zelo hitro spreminja in zaoustruje, saj je konkurenca med organskimi prikazi spletnih strani, vedno večja, hkrati pa eden največjih konkurentov spletnim stranem, na Googlu, postaja kar Google sam, je potrebno povedati, da marketinške strategije za pojavljanje na Googlu, niso več izdelane tako, da zajemajo samo niz aktivnosti, ki bi jih naj podjetje izvajalo zgolj iz vidika SEO optimizacije, temveč tudi ostale aktivnosti, npr. promocija SEO vsebin po družabnih omrežjih ter ppc oglaševanje kot dopolnilo SEO optimizaciji.

Zanimive, zelo pogljobljene marketinške SEO strategije za spletno trženje na Googlu, s pomočjo SEO optimizacije, so predstavljene na povezavi, sicer pa je sam proces SEO, od tega kaj je onsite optimizacija in kaj offsite SEO optimizacija, zelo dobro, obrazložen na povezavi Optimizacija spletnih strani (SEO).

Zelo uporaben video na temo marketinške strategije za SEO, je prikazan spodaj:

Marketinške strategije za spletno SEO optimizacijo, v glavnem zajemajo analize ključnih besed ter nato pripravo spletnih vsebin na način, da so kar se da optimalno optimizirane za prikaz v iskalniku Google.

Marketinške strategije za trženje storitev team building-a

Marketing startegija za trženje team building programov in storitev je predstavljena na dveh primerih.

Prvi primer je primer marketinške strategije team building agencije ETC Adriatic, ki že vrsto let, v svojem marketingu, stavi na kreacijo kakovostnih vsebin. Tak primer lahko vidite iz njihovega opisa vsebine namenjene team buildingom za podjetja, kjer se ne osredotočajo samo na predstavitev posameznih team building programov, temveč tudi na uporabne in koristne vsebine. V članku team building za podjetja lahko vidite, da ETC Adriatic, pojasnjuje kaj sploh team building je, kako izbrati program team buildinga, ki je usklajen s cilji podjetja, kakšne koristi prinaša za firme in celo podroben pregled prednosti team buildingov za podjetja.

Povsem drugačno marketinško strategijo trženja team building programov je, po drugi strani, pripravilo ekološko posestvo Trnulja, ki se je pri svojem trženju team building delavnic za podjetja, osredotočilo na ekološko kulinariko ter izvajanje aktivnosti v naravi. Pomen ekološke ozaveščenosti Trnulja poudarja celo preko specifičnih programov, kot je vožnja z električno kočijo, supanje po Ljubljanici, itd…

Svoje team buildign programe obe podjetji promovirata na različnih kanalih (tripadvisor, spletni portali, družabna omrežja, itd…).

Sicer pa celovite marketinške strategije zajemajo:

 • pripravo spletnih vsebin po SEO pravilih (z namenom boljše vidnosti v iskalnikih, predvsem na Googlu)
 • promocijo spletnih vsebin na družabnih omrežjih (Facebook, LinkedIN,…)
 • promocijo spletnih vsebin čez email marketing
 • primer takšne marketinške strategije, poglejte na MatijaZajšek.com

Uporaben video na temo učinkovitih marketinških strategij:

Primer marketinške strategije za trženje pohištva (Pohištvo123.si)

Marketing pohištva in trženje pohištva preko interneta ni enostavna panoga, saj v pohištveni branži nastopajo nekatere izmed res največjih blagovnih znamk (Lesnina, Rutar, Harvey Norman, Moemax, idr…). Marketinše strategije majhnih pohištvenih trgovcev morajo zato vključevati ne samo konstanten pogled na to kar počnejo velike pohištvene blagovne znamke, ampak tudi aktivnosti, ki jih velike blagovne znamke, počnejo počasneje.

Zato so marketinške strategije manjših spletnih pohištvenih trgovcev, vezane predvsem na to, da hitro ustvarjajo nove spletne vsebine in s tem povečujejo vidnost svojih pohištvenih spletnih trgovin.

Lep primer takšne marketinške strategije v pohištveni panogi je trgovina Pohištvo123.si, ki med vsem pohištvom, na internetu uspešno trži tudi vse vrste miz: pisalne mize, klubske mizice, računalniške mizice, itd… Svojo marketinško strategijo na področju prodaje miz je Pohištvo123.si, zastavilo predvsem na tem, da ponuja pisalne in druge mize do kar 50% ceneje kot velike in priznane blagovne znamke.

Če se tudi sami zanimate za učinkovito marketinško strategijo trženja pohištva, priporočamo spodnji video:

Primer marketinške strategije za trženje ovitkov za telefone (topizbira.si)

Ovitki za telefone, etuiji za mobije, pametne ure in pametne zapestnice ter podobni elektronski gadgeti in dodatki, ki spremljajo naš nakup telefona, nedvomno sodijo v sam vrh zanimanj za nakup na internetu.

Zato je učinkovita marketinška strategija za trženje teh gadgetov več kot nujna, verjetno eno najbolj dodelanih strategij marketinga in trženja tovrstnih produktov, pa ima na slovenskem spletnem prostoru, slovenska najbolj poznana spletna trgovina z ovitki za telefone topizbira.si.

Topizbira.si za svoj marketing na internetu, uporablja praktično vse marketing kanale, ki so na internetu, na voljo:

 • google oglaševanje
 • facebook oglaševanje
 • spletno optimizacijo
 • email marketing
 • ostala družabna omrežja

NAMIG: Če se resno zanimate za učinkovito marketinško strategijo vaše prodaje preko interneta, bi morali biti tudi zainteresirani, da čimbolj optimizirate tudi samo delo v marketingu (ker več dela in kadra pomeni tudi večje stroške). Priporočamo: Optimizacija dela ekipe v spletnem marketingu

Odlični in uporabni napotki za t.i. e commerce marketing (marketing spletnih trgovin) so obrazloženi v spodnjem videu:

BONUS: Primer marketinške strategije prodaje na Amazonu

Sicer v odvisnosti od produktov in storitev, ki se tržijo preko interneta, velja za mnoge izdelke in storitve, da je učinkovita platforma za njihovo prodajo, tudi Amazon.

Tudi za prodajo na Amazonu velja, da je zanjo dobro predhodno pripraviti kakovosten marketinški načrt, osnovni izzivi, na katere pa mora odgovoriti marketinška strategija na Amazonu, pa so:

 • zakaj sploh začeti prodajati na Amazonu
 • kako prodajati na Amazonu
 • kako narediti učinkovito tržno analizo
 • s katerimi orodji bomo prodajali na Amazonu
 • ustrezno pripraviti produkte za Amazon
 • testirati Amazon trg ter seveda kako konsistentno izvajati marketing na Amazonu
 • do podrobnosti za marketinško strategijo vaše prodaje na Amazonu, lahko pridete s klikom na povezavo

Video o učinkoviti marketinški strategiji na Amazonu: