Izdelava naravne kozmetike

Izdelava naravne kozmetike doma, je lahko zabavna popestritev našega vsakdana. A preden se lotimo izdelave svojih domačih kremic, se moramo poučiti vsaj o osnovnih pravilih. Naravna kozmetika je pristen proizvod le, če je pripravljen izključno iz naravnih sestavin, ne pa da med drugim,vsebuje tudi naravne sestavine. Številni proizvodi, ki jih lahko kupimo v pestri ponudbi, so na prvi pogled videti naravni, a pogosto vsebujejo pretežno poceni in umetno proizvedene standardizirane sestavine. V visoko kakovostni zdravilni in naravni kozmetiki, naj bi se uporabljale le obnovljive in naravne sestavine, ki so pridobljene iz nadzorovane biološke predelave, ali pa iz samoniklih rastlin. Izdelava naravne kozmetike je smiselna samo, če uporabimo naravne emulgatorje, kot so hidratantni lecitin in lanolin brez pesticidov.

Izdelava naravne kozmetike

Izdelava naravne kozmetike samo iz močnih in zdravih rastlin

Za izdelavo naravne kozmetike vedno izberemo močne, zdrave in neoporečne sveže rastline iz neposredne okolice, a pri mnogih receptih lahko uporabimo tudi suhe izvlečke. Za mnoga velika podjetja, ki izdelujejo naravno kozmetiko, so sveže rastline neuporabne, saj so izvlečki iz svežih rastlin zelo občutljivi, poleg tega jih je težko zagotavljati v večjem obsegu. Mazila in kreme brez konzervansov so občutljivejša in nimajo takšnega roka trajanja kot sintetični izdelki. Zato moramo izdelke, ki ne vsebujejo konzervansov, vedno hraniti na hladnem. Olja, ki jih bomo uporabili za izdelavo svoje kozmetike, naj bodo iz prvega hladnega stiskanja, saj imajo lastnosti, ki so podobne naši koži, vsebujejo pa tudi mnoge vitamine in mineralne snovi. Da bodo pripravki mazavi, uporabimo čebelji vosek, karitejevo ali kakavovo maslo in lanolin. Izdelke lahko tudi trajno konzerviramo na različne načine. Za osnovna olja lahko uporabimo naravni vitamin E, propolis, izvleček pečk grenivke in čista eterična olja.

Izdelava zdravilne kozmetike

Pri izdelavi zdravilne kozmetike, izbor surovin in učinkovin, močno presega to, kar si predstavljamo pod naravno kozmetiko. Zdravilna kozmetika je v prvi vrsti namenjena ohranjanju zdravja in  zdravljenju kože. Pri izdelavi zdravilne kozmetike povežemo živo moč svežih in vitalnih rastlin, ter jo dopolnimo s substilnimi esencami. Sodobna izdelava naravne kozmetike je precej odvisna od gospodarstva, zato pogosto ne izdeluje kakovostnih in rokodelsko dovršenih izdelkov. A vse to lahko z malo zanimanja, časa in navdiha, zmoremo narediti tudi doma, predvsem, če živimo v skladu z letnimi časi in ima narava stalno mesto v našem življenju.

Viri:

Wolfgang Hensel, Kateta zdravilna rastlina je to

Dietmar Aichele, Margot Spohn, Kaj neki tu cveti