Katere vrste trženja poznamo, po čem se razlikujejo in zakaj imamo več različnih vrst tržnih strategij?

Pomen trženja za vaše podjetje je, da stranke seznani z vašimi izdelki ali storitvami, jih pritegne in jim pomaga pri odločitvi o nakupu. Poleg tega marketinški načrt, ki del vašega poslovnega načrta, pomaga pri ustvarjanju in ohranjanju povpraševanja, ustreznosti, ugleda, konkurence, …in na koncu prodaje.

Različne vrste tržnih strategij, ki bi se jih morali zavedati, so: 

1.       B2B trženje

Izraz B2B trženje pomeni transakcije med podjetji. Tržne strategije B2B se uporabljajo, ko podjetje prodaja blago ali storitve drugemu podjetju.

2.       B2C trženje

B2C trženje pomeni trženje od podjetja do potrošnika. To se nanaša na podjetje, ki prodaja svoje izdelke ali storitve potrošnikom, promocija podjetja pa poteka prek oglasov.

3.       C2B trženje

To je nasprotje B2C in pomeni trženje od potrošnika do podjetja. Pri tej vrsti trženja potrošnik podari blago ali storitev podjetju.

4.       C2C trženje

Trženje C2C se nanaša na trženje od potrošnika do potrošnika. Pri tem potrošniki komunicirajo s drugimi potrošniki, ko si delijo skupen izdelek ali storitev.

Kako tržne strategije vodijo do uspeha?

Zgodba o uspehu podjetja je v veliki meri odvisna od marketinške strategije, ki jo uporablja. Učinkovita trženjska strategija podjetja pomaga pri pospeševanju rasti in povečanju števila potrošnikov podjetja. Nekatere izmed različnih tržnih strategij vključujejo promocije in oglaševanje, vzpostavljanje odnosov z mediji in druge vidike. Tudi, ko podjetje ponuja najboljše izdelke in storitve, je pomembno, da ljudje vedo za to. To potrošnikom zagotavlja informacije in jih ozavešča. Druga prednost tržne strategije je, da pomaga graditi ugled podjetja in s tem poveča zaupanje med potrošniki.

Zgradite svojo kariero v marketingu             

Gradnja kariere v upravljanju trženja in marketinga je izjemno donosna za tiste, ki želijo napredovati na tem področju. Veliko se lahko naučite preko spleta, obstajajo pa tudi krajši in daljši tečaji!

In za konec…

Zakaj je prodaja tako pomembna za posel?

Prodaja ima ključno vlogo pri vzpostavljanju zvestobe in zaupanja med stranko in podjetjem. To sta dva glavna razloga, zakaj bi se stranka odločila priporočiti vaše podjetje prijatelju ali družinskemu članu ali napisati odlično oceno vašega izdelka ali storitve na spletu. Prodaja je na splošno ena najbolj prepričljivih oblik promocije, ki jo ima podjetje. Prepričevanje strank v nakup je pogost cilj prodaje. To dosegajo prodajalci, ki se resnično zanimajo za potencialne stranke, prisluhnejo njihovim potrebam in dajo poštena priporočila za izdelke ali storitve, ki se najbolje ujemajo z uporabnikovimi potrebami, željami in strahovi.

Če ste podjetje ali posameznik, ki bi potrebovali pomoč pri direktni prodaji, trženju ali marketingu vam Magentia profesionalno svetuje in sodeluje z vami pri RASTI vašega podjetja ali storitve!

Več na: www.magentia.si