Kateri tečaj masaže izbrati, kateri je zate?

Tečaj klasične masaže naj bo vedno prva izbira!

V Evropi je sloves masaže zrasel po zaslugi Šveda Pehr-ja Henrika Linga, ki dandanes velja za utemeljitelja klasične masaže. Zato pravimo klasični masaži tudi ŠVEDSKA masaža. Več o tem si lahko prebereš v mojem prejšnjem članku v katerem sem govorila ravno o zgodovini klasične masaže.

Zaradi izjemno veliko pozitivnih učinkov, ki jih nosi klasična masaža, se je med ljudmi povečalo zanimanje za obvladanje te veščine. Tečaj masaže je mogoče opraviti v različnih oblikah, ali v živo ali preko spleta, kjer imaš neomejen dostop do gradiva in se učiš, ko imaš ti čas. Jaz sem tečaj masaže opravila, kar preko spleta v Centru Possible. Predavateljico poznam že vrsto let in vem, da mi bo predala kvalitetno vsebino o vseh tečajih masaž.

Tečaj masaže jasno sporoča, da je Švedska masaža mati vseh masaž, saj predstavlja osnovne tehnike in pravila, ki jih mora poznati vsak, ki masira. Bodisi profesionalni maser oziroma fizioterapevt ali tisti, ki želi znanja le za domačo uporabo.

Njen namen je sprostiti telo, tako na fiziološki, fizični in psihološki ravni. Za tečaj masaže sem se odločila, ker delam s populacijo, ki je pod velikim stresom. Zato je tudi priporočam posameznikom, ki imajo stresno življenje in potrebujejo čas zase, čas za sprostitev. Zato se kljub mišični napetosti, velikokrat priporoča izvajati klasično masažo, saj lahko močna športna stanje le poslabša. Če hodiš pogosto na masažo, veš, da ti včasih enostavno ne paše močna masaža, bodisi so krivi hormoni, močna čustva ali utrujenost.

Pri klasični masaži uporabljamo tehnike, ki so sestavljene iz gibov rok oziroma delov rok. Tečaj masaže vključuje osnovne tehnike klasične masaže, ki so: glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje. Vse omenjene tehnike se izvajajo z določenim pritiskom, hitrostjo, ritmom in smerjo. Večina močnejših tehnik poteka v smeri srca. Kar pomeni, da vrat, roke in noge masiramo vedno v smeri srca. Trebuh v smeri urinega kazalca (v smeri peristaltike) in obraz od sredine – navzven.

Športna masaža je najbolj obiskana masaža, zato je to tečaj, ki ga moraš imeti

Kot zame je tudi za marsikoga izmed vas, šport del vsakdana. In čeprav ima redna telesna aktivnost številne pozitivne učinke na telo, pa lahko nepravilna ali pretirana aktivnost preobremeni mišice, sklepe, obsklepne strukture in kosti. Kar vodi do neželenih posledic, kot so športne poškodbe in okvare. Vsak od nas, se je z bolečinami po športu že zagotovo srečal. Nekatere so izzvenele same, za druge ste poiskali pomoč.

Športna masaža je pomemben del preventive, saj z njo želimo doseči da do bolečin in neprijetnega prisilnega počitka sploh ne pride. Sekundaren cilj, je pomoč pri kurativi, torej vzpostavitev nebolečega gibanja in ustreznega mišičnega tonusa. Na tem mestu poudarjam, da športna masaža ni zdravilo, temveč del terapije, ki ugodno vpliva na psihofizično stanje športnika.

Naš namen pa ni le preventiva in boljša fizična pripravljenost, ampak tudi psihična podpora športniku ali stranki. Sama velikokrat rečem, da sem zraven maserskega poklica tudi psihologinja. Ljudje smo družbena bitja in v naravi nam je komunikacija in družbeno povezovanje. Prav tako je neverjetno videti, kako hitro se ljudje sprostimo in zaupamo drugi osebi ob masaži. Maserji imamo neverjetno močan vpliv na osebo, ki jo masiramo. Če je to rekreativni, profesionalni športnik ali stranka, je naša naloga, da iz masažne mize odide motivirana in polna energije. Torej, športna masaža vpliva tako na fizično, kot psihično raven telesa.

Športna masaža zahteva uporabo 3 glavnih tehnik: glajenja, gnetenja, vtiranja. Vse omenjene tehnike se izvajajo z določenim pritiskom, hitrostjo, ritmom in smerjo. Izvajamo jih z različnimi deli telesa, z dlanmi, korenom dlani, z mehko pestjo, s palci, podlaktjo, komolcem in / ali pripomočki.

Tečaj športne masaže je bil po mojem mnenju najbolj obširen tečaj, katerega sem se kadarkoli udeležila. Na tečaju se je čutilo, da predavateljica prihaja s tega področja in obvlada tehnike. Tako, da toplo priporočam ta tečaj za vse, ki imate ob sebi aktivne ljudi, ki se zavedajo preventive. Sem prepričana, da bodo z veseljem podlegli vašim rokam.

Ali je tečaj limfne drenaže primeren tudi zate?

Vsaka poškodba, bolezen, operacija, zastrupitev ali nesreča, ki ji je bilo našo telo izpostavljeno v preteklosti je še danes prisotno v naših tkivih. Ta stanja in vsakršno jemanje zdravil, kisle diete in visok stres brez počitka, povzročajo stalna stanja vnetja.

Tečaj limfne drenaže z ventuzami je odlična metoda za odpravo ali zmanjšanje vsakodnevno zatečenih okončin. Učinkovita je tudi pri otekanju okrog sklepov, otekanju po poškodbi in operaciji, pri splošnem zastajanju vode v telesu, pri tretmajih aknaste kože, za zmanjšanje vidnosti celulita in stresa, ki se odlaga na različnih koncih našega telesa. Prav tako pa ohranja zdrav mišični tonus, izboljšuje elastičnost kože, izboljšuje imunski sitem in na splošno pripomore k regeneraciji celega telesa…

A ste se kdaj vprašali zakaj se zatekanje najpogosteje pojavi ravno na naših stopalih, okrog gležnjev in po mečnih mišicah? Enaka zgodba je na dlaneh (prstih) in podlakti.
Na vseh okončinah je pogosto otekanje ravno zaradi tega, ker vse naše telesne tekočine tečejo navzdol. Limfni sistem nima »pumpe« (beri srca), ki bi limfo potiskala bližje limfnim vozličkom (bezgavkam). Zato je za limfni sistem izjemnega pomena aktivnost mišic, ki limfo potiskajo v segment višje, vse do bezgavk, v katerih se limfna tekočina zadrži in prečisti. Zato se po večurnem sedečem delavniku vedno spodobi narediti sprehod, dvigniti noge nad nivo srca in vzpodbuditi limfo z nežno limfno drenažo.

Limfni sistem je na splošno del imunskega sistema, v njem se razmnožujejo in propadajo limfociti (vrsta belih krvničk). Do povečanega nastajanja in skladiščenja limfocitov v bezgavkah prihaja, ko imamo v telesu »škodljiv« mikroorganizem in ga ti limfociti želijo odstraniti…to lahko prepoznate kot otečene bezgavke.

Nemoteno kroženje limfe zagotavlja sprotno izločanje strupov in drugih odpadnih snovi iz telesa, s tem pa dviguje raven naravne odpornosti, nam zagotavlja dobro splošno počutje in več življenjske energije.

Naštela in razložila sem indikacije s katerimi se srečuje večina od nas. Sama na začetku svoje maserke poti nisem bila navdušena nad limfno drenažo. Tečaj limfne drenaže mi je priporočala usposobljena maserka Mateja, ker sem se srečevala z zatekanjem okrog gležnjev v poletnih mesecih. Tečaj limfne drenaže v Centru Possible je vreden nakupa, pa še precej ugoden je. Prav tako je besedilo povzeto po njenem gradivu.

Tečaj za učinkovito odpravo celulit-a!

Tako imenovani celulit ni bolezen. Klinično je za stanje značilna koža »pomarančne lupine« ali izgled »žimnice«. Najprizadetejša območja so zadnjica, stegna zadaj / s strani / spredaj, trebuh in nadlaket.

Naj omenim, da je izraz celulitis napačen. Celulitis je bakterijska okužba kože, ki povzroča pordelost, oteklino in bolečino na okuženem predelu kože. Celulit ni bolezen.

S celulit-om, se srečujemo ženske vseh starosti. Njegovo pospešeno nastajanje opazimo v času povečanega stresa, sedenja in PMS- ja (tule je na srečo le kratkoročno). Na nek način je celulit izraz kombinacije našega stila življenja, vključno z načinom prehranjevanja, našega čustvenega odzivanja na življenjske situacije in vedno prisotne genske zasnove. Naravno je, da se nam v telesu, v času povečanega stresa izločajo hormoni, ki nam skoraj »narekujejo« hočem pico, hočem čokolado, hočem čips…vsaka ima kakšno pregreho 😛 Skratka, celulit izkazuje kopičenje fizičnih in čustvenih toksinov.

Tečaj anticelulitne masaže, ki sem se ga udeležila tudi jaz je sestavljen iz 3 različnih tečajev, ki so si med seboj povsem različni in ob skupni uporabi prinesejo najučinkovitejše rezultate pri odpravi celulita. Tečaj, je Center Possible razdelil na začetno suho ščetkanje, na masažo z ventuzami in na končno limfno drenažo z ventuzami. Tečaj mi je všeč, ker je naravna metoda za odpravo celulit-a in te tehnike lahko izvajam tudi na sebi, ne le na strankah.

Celulit se najpogosteje nahaja na zadnjici, stegnih spredaj / zadaj / s strani, trebuhu in rokah. Spoznali smo 4 stopnje celulita. Razlikujejo se glede na to koliko je viden in tipen. Ob tretmaju anticelulitne masaže se uporablja anticelulitne kreme ali olja, ki morajo biti kvalitetne. Za uporabo Center Possible priporoča že v naprej pripravljena sredstva.

Mateja iz Tečaja odprave celulit-a opozarja, na previdnosti ravnanja z ventuzami, saj lahko ob preagresivni uporabi poškodujemo podkožje. Zato priporočam tudi vam, da kupite tečaj oziroma se obrnete do strokovnjaka in se naučite pravilne izvedbe anticelulitne masaže.

Viri: