Zakaj so maščobe za zdravje in hujšanje nujno potrebne?

Tukaj je napisano zakaj so maščobe za zdravje in hujšanje nujno potrebne.

V neprestani želji, da bi ohranili vitko postavo, pa tudi zato, da bi ohranili zdravje (zmanjšali nivo holesterola), pogosto delamo veliko napako in iz prehrane izločimo prav vse maščobe.

A vse maščobe niso slabe.

Zakaj so maščobe za zdravje in hujšanje nujno potrebne?

Maščobe ločimo na:

 • slabe (nasičene) maščobe, ki vplivajo na povišan nivo holesterola v krvi in škodijo srcu
 • dobre (nenasičene) maščobne, ki so potrebne za izgradnjo celičnih ovojnic v našem organizmu (lipidi in steroli)
 • bistvene ali esencialne (večkrat nenasičene) maščobe, ki so za naše življenje nujno potrebne (maščobne kisline Omega 3 in Omega 6)

Zaradi vedno večje popularnosti manj mastnih ali celo nemastnih živil, pa uživamo bistveno manj vseh maščob.

Zakaj ima zmanjšanje maščob tudi negativne učinke?

Čeprav lahko zmanjšane količine nasičenih »slabih« maščob pozitivno vplivajo na zdravje, je treba vedeti, da zaradi tega uživamo tudi veliko manj »dobrih« maščob (lipidov in sterolov), ki so za dobro počutje in zdravje nujno potrebne.

Dodaten problem predstavljajo tudi umetne maščobe (npr. margarina), ki so po II. Svetovni vojni začele polniti police naših trgovin in celo dolga leta veljale kot zelo zdrave. Z uživanjem umetnih maščob se je namreč spremenil tudi profil “dobrih” maščob, ki jih uživamo. To pa pomeni, da telo spremenjenih lipidov in sterolov ne prepozna in jih ne more vgraditi v celice.

Zaradi obeh razlogov je, kljub splošnemu zmanjšanju porabe maščobe v sodobni prehrani, prišlo do še večjega neravnovesja med »dobrimi« in »slabimi« maščobami.

Pomankanje “dobrih” maščob vodi v kronično utrujenost

Zaradi pomanjkanja “dobrih” maščob t.j. lipidov in sterolov, se spremeni struktura celične ovojnice, kar pomeni, da se osnovni proces celične presnove “pokvari”. Naša vsakdanja prehrana je lahko še tako dobra in uravnovešena, vendar ne bo prav ničesar prispevala k vaši vitalnosti in zdravju, če naše celice ne bodo sposobne prejemati potrebnih hranljivih snovi. Poleg tega pa ima takšna celica zmanjšano sposobnost izdelovanja energije. To na eni strani vodi v izčrpanost, po drugi strani, pa je upočasnjen ali povsem onemogočen tudi proces hujšanja.

Zakaj je Omega 3 tako pomembna?

Zakaj so maščobe za zdravje in hujšanje nujno potrebneBrez bistvenih maščobnih kislin pešajo najpomembnejši procesi v našem telesu. V zadnjih dveh desetletjih sta zaradi svoje koristnosti sicer velike pozornosti deležni dve skupini teh maščobnih kislin: Omega 6 in Omega 3. Problem pa nastane, ker Omega 6 maščobne kisline s prehrano ni težko nadomestiti, med tem ko je Omega 3 maščobne kisline s hrano veliko težje zagotoviti. Če ne pojeste vsaj dva do tri obroke mastnih rib kot so losos, sled, skuša, sardele… na teden, zagotovo uživate premalo teh maščob.

Poleg tega pa je potrebno vedeti tudi, da maščobe, ki so segrete nad 37°C spremenijo svojo strukturo. To preprosto pomeni, da pečena riba ni vir maščobnih kislin, ki bi jih telo lahko porabilo za bistvene (esencialne) procese. Da bi dosegli ta učinek, bi morali piti ribje olje, kot so to dobro vedele naše stare mame.

Zaradi tega je Omega 6 v primerjavi z Omega 3 maščobnimi kislinami v našem organizmu pogosto preveč. To neravnovesje pa je lahko dodaten vzrok raznih vnetij in drugih bolezenskih stanj. Preveč Omega 6 maščobnih kislin lahko naprimer povzroči stanje, ki poveča tveganje za nastajanje krvnih strdkov in zoževanje krvnih žil. Najboljše ravnotežje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami je med 1 : 1 do 1 : 4. Na žalost pa tipična zahodnjaška prehrana vsebuje štirinajstkrat do petindvajsetkrat več omega-6 kot pa omega-3 maščobnih kislin.

Brez Omega3 maščobnih kislin ne morete shujšati

Omega3 je nujno potrebna za pravilno delovanje hormona, ki uravnava lakoto (leptin) in hormona DHEA, ki je za uspešno hujšanje in vzdrževanje telesne teže nujno potreben.

Zanimivo je, da kljub argumentom, ki jih navajam tukaj, redko najdemo stranko, ki bi tovrstna prehranska dopolnila vzela po tistem, ko je že pogosto poskusila neuspešno shujšati. Se pa zgodi, da stranka, ki vzame Paket vitalnosti, da bi si izboljšala počutje in povrnila energijo, presenečeno sporoči, da je nepričakovana začela tudi hujšati.

To nas seveda ne preseneča, saj so v Paketu vitalnosti (oz. Piramidi vitalnosti) tudi snovi, ki spodbujajo izdelovanje hormonov, odgovornih za hujšanja in vzdrževanje teže.

Že samo dvig energije in dobrega počutja, ki običajno sledi po kakšnem mesecu jemanja teh preparatov, pa poskrbi tudi zato, da ti ljudje veliko več “migajo” kot prej, ko so bili ves čas izčrpani.

Seveda za optimalen učinek hujšanja priporočamo kombinacijo programa za hujšanje Gr2 Control in Piramide oz. Paketa vitalnost. Če vas zanime več, se prijavite v brezplačno šolo za hujšanje

Piramida vitalnosti

Piramida vitalnosti zapolnjuje najvažnejše prehrambene vrzeli, ki se jim v času industrijsko obdelane hrane ne moremo izogniti. Piramido vitalnosti bi si moral privoščiti vsak, ki mu ni vseeno za lastno zdravje sedaj in v prihodnosti.

Tudi če želite pospešiti hujšanje in pripraviti organizem, da bo hujšal “sam”, je Piramida vitalnosti nepogrešljiv izdelek.

Vsebuje snovi, ki vam bodo:

 • Povečale energijo,
 • Pospešile celično presnovo,
 • Pomagale stopiti maščobo okoli trebuha,
 • Povečale učinek gibanja in
 • Uredile spanec

Izdelek vsebuje 30 vrečk s potrebnimi prehranskimi dopolnili. Potrebno ni nič drugega, kakor da zjutraj in zvečer vzamete vsebino vrečke, ki jo imate lahko kar v torbici.

Izdelek vsebuje:

 • Omega 3 maščobne kisline (Omega 3 Salmon Oil )
 • Rastlinska olja (Tre-en-en)
 • Širok spekter karotenoidov, ki dvigajo imunski sistem in ščitijo pred rakotvornimi procesi (Carotenoid Complex)

Ključne besede za ta članek: Zakaj so maščobe za zdravje in hujšanje nujno potrebne