Živila brez glutena

Gluten je beljakovina, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, rži in nekaterih drugih žitih. Za ljudi s celiakijo, avtoimunsko boleznijo ali občutljivostjo na gluten je pomembno izogibati se živilom, ki vsebujejo gluten. Srečom obstaja veliko živil brez glutena, ki so na voljo za uživanje.

Med živila brez glutena spadajo:

  1. Naravna žita in moka: Riž, koruza, proso, kvinoja, amarant, tapioka, konopljina semena, laneno seme in moka iz teh žit.
  2. Zelenjava in sadje: Vse vrste sveže zelenjave in sadja so brez glutena. Pri nakupu konzerviranega ali zamrznjenega sadja in zelenjave je treba preveriti deklaracijo, saj nekateri izdelki lahko vsebujejo dodatke z glutenom.
  3. Mlečni izdelki: Mleko, sir, jogurt in maslo so običajno brez glutena. Vendar pa je pri nekaterih mlečnih izdelkih, kot so sladoledi, potrebno preveriti deklaracijo, saj se lahko dodajajo sestavine z glutenom.
  4. Meso in ribe: Nepredelano meso in ribe so običajno brez glutena. Vendar pa je pri mesnih izdelkih, kot so klobase, hamburgerji in mesne ploščice, potrebno preveriti deklaracijo, saj se lahko uporabijo dodatki, ki vsebujejo gluten.
  5. Oreščki in semena: Oreščki, kot so mandlji, lešniki, orehi in semena, kot so sončnična semena, bučna semena in chia semena, so brez glutena.
  6. Testenine in kruh brez glutena: Na trgu je na voljo veliko testenin in kruha brez glutena, ki so narejeni iz alternativnih mok, kot so riževa moka, koruzna moka, moka iz krompirja ali tapiokina moka.
  7. Brezglutenske alternative: Obstaja tudi širok izbor brezglutenskih alternativ za tradicionalna živila, kot so brezglutenski kruh, piškoti, peciva, kosmiči in muesli.

Pomembno je vedno preveriti deklaracijo živil in se posvetovati s strokovnjakom za prehrano, če imate posebne prehranske potrebe ali zdravstvene težave. Prav tako je treba biti previden pri živilih, ki so predelana v istih obratih kot živila z glutenom, saj lahko pride do kontaminacije.