Artroza ramena boli in omejuje gibljivost

Artroza ramena je za pacienta zelo boleča in omejuje gibljivost ramenskega sklepa. Artroza je bolezen, ki prizadene kar 80% populacije nad 55. letom. Artroza je torej ena najpogostejših ortopedskih bolezni. Stara je toliko kot človeški rod.
Da bi razumeli artrozo ramena, je najprej potrebno vedeti, kaj je artroza, kakšni so vzroki za nastanek artroze, kakšni so znaki in kako jo zdravimo. Vabljeni k branju strokovnega članka o artrozi, kjer se boste izobrazili o tem: kaj je artroza? in znali boste izvajati pravilne vaje za zdrave sklepe + drugi uporabni nasveti.

Artroza ramena je sicer manj pogosta, vendar ko nastane je zelo boleča, znani so primeri, ko ne moremo dvigniti roke zaradi bolečine v rami. Zakaj pride do obrabe hrustanca v sklepu, kakšni so znaki, da imate artrozo ramena in kaj lahko storite sami, da si pomagate bolečino olajšati?

Kaj je artroza ramena?

Artroza ramena pomeni, da se je v ramenskem sklepu obrabil hrustanec. To imenujemo artroza oziroma obraba hrustanca. Za artrozo, degenerativno bolezen sklepov je značilno izginevanje sklepnega hrustanca, tvorba koščenih izrastkov na robovih sklepnih teles in končno deformacija sklepa. Poznamo, ko zdravnik reče, da gre za degenerativne spremembe na sklepu, ki so letom primerne. Ker je dejstvo, da se z leti naši sklepi obrabljajo.
Vendar ne mislite, da se artroza ne pojavi tudi pri mladih ljudeh. Ravno tako se!

artroza ramena
Artroza ramena sodi med degenerativne bolezni, ki lahko prizadenejo vsak sklep v našem telesu. Kaj so degenerativne spremembe v sklepu si preberite na povezavi.

 

Ta bolezen najpogosteje prizadene:

 • koleno,
 • kolk,
 • stopalo in
 • sklepe hrbtenice, ki so najbolj obremenjeni.

Pogosta je artroza ramena tudi zato, ker je to sklep, ki se vrti v vse smeri. Poglejmo anatomijo rame:

Anatomija rame

Rama je najbolj gibljiv sklep v telesu in sodi med krogličasti sklep. To nam omogoča, da lahko svojo roko postavljamo predse, visoko nad glavo, in za naše telo, ter ob obe strani. Rama je sestavljena iz treh kosti:

 • nadlahtnice,
 • lopatice in 
 • ključnice

 

ARTROZA RAMENA-ANATOMIJA

Funkcionalno je rama sestavljena iz kar štirih sklepov. V ožjem pomenu predstavlja sklep med kostjo nadlahtnice (humerus) in lopatice (scapula). Njena ekstremna mobilnost omogoča nesorazmerja v velikosti sklepov telesa. Glava humerusa je veliko večja v primerjavi s sklepno površino lopatice (glenoid). Zaradi tega je hkrati zelo mobilen ampak tudi nestabilen sklep. Stabilnost ramena povečajo razne strukture, ki vežejo ramenski sklep in ga povezujejo in mu tako omogočajo gibanje.

 

Zakaj se obrabi hrustanec?

Kar tri četrtine vseh artroz je primarnih, kar pomeni, da niso odvisne od drugih bolezni. Neposredni vzrok za njihov nastanek je običajno neznan. Ve se le to, da je bolezen, ki se razvije na več sklepih rok in nog, lahko tudi dedna.
Spol, starost, hormonske motnje, prehrana, debelost in celo klimatske razmere, v katerih posameznik živi, nastanek takšne primarne artroze včasih le pospešijo. Veliko je odvisno od fizičnega obremenjevanja ramena in prisilnih drž.
Poznano je dejstvo, da se hrustanec v sklepu obrablja pospešeno s starostjo in da je z leti hrustanec vse manj elastičen.

Mehanski vzroki, zakaj pride do artroze v sklepu:

 • nepravilna oblikovanost sklepa
 • manjše poškodbe, ki se večkrat ponavljajo
 • čezmerna obremenitev sklepa pri hudih telesnih naporih
 • vnetja in ohlapnost majhnih tkiv, predvsem vezi okoli sklepa.

Vendar nastanejo sekundarne spremembe na hrustancu največkrat zaradi poškodb, zlomov in pri vnetju sklepov.

Znaki artroze ramena

Da imate artrozo ramena, vas bo opozorila bolečina, ki ne bo pojenjala tudi, če mirujete. Ob obremenitvah ramena se bo bolečina okrepila, še posebno, če boste opravljali dela, pri čem boste segali z rokami nad glavo. Ti gibi so najbolj boleči. Poznamo primere, ko je bolečina v rami taka, da ne moreš dvigniti roke. Mnogi pacienti z artrozo v ramenu povedo, da jim v rami škrta in škripa. Tudi to je znak artroze. Takrat je nujno obiskati zdravnika, ki bo na podlagi nekaj testov, morebiti tudi slikanja ramena, potrdil artrozo ramena. Potem sledi zdravljenje.

artroza ramena- ne morem dvigniti roke
Artroza ramena je lahko vzrok za bolečino v rami, ko ne morem dvigniti roke. Več uporabnih nasvetov za tiste, ki ne morete dvigniti roke na povezavi.

Vzroki, da pride do artroze ramena

Vzroki, da pride do artroze ramena so različni, odvisno od tega ali gre za primarno ali sekundarno artrozo.

Pri sekundarni artrozi ramena so vzroki zaradi že obstoječih zdravstvenih poškodb, bolezni ali stanj. To so lahko:

 • prirojene nepravilnosti v sklepu
 • obstoječa vnetja mehkih struktur v sklepu
 • mišično strukturne nepravilnosti v sklepu
 • poškodbe, kot so zlomi kosti v ramenskem sklepu

Vzroki za primarno artrozo ramena, ki je mnogo pogostejša od sekundarne, je iskati v fizičnih naporih pri delu, pri nepravilnih držah in pri ponavljajočih gibih.

Zdravljenje artroze ramena

Če zdravnik ugotovi in potrdi, da imate artrozo, se bosta skupaj pogovorila o najboljšem zdravljenju za vas. Najverjetneje vam bo predpisal zdravila, ki lajšajo bolečine in nato fizikalno terapijo. Zdravljenje artroze ramena je vsekakor najučinkovitejša s fizioterapijo.

Fizioterapevti so strokovnjaki, ki vam bodo pomagali, da se bo bolečina v rami, ki vas pesti in vam onemogoča gibanje v sklepu, zmanjšala. Fizioterapija vam bo koristila, saj vam bodo tam pokazali kako izboljšati način delovanja ramena z različnimi vajami za krepitev mišic in z razteznimi vajami, ki jih morate kasneje izvajati tudi doma. Fizioterapija vam nudi še:

 • vaje za krepitev oslabljenih mišic, spremembo njihove koordinacije in izboljšanje funkcije
 • nasveti za izboljšanje drže ramen, vratu in hrbtenice
 • vaje za lajšanje in preprečevanje okorelosti
 • vaje za povečanje obsega gibanja ramenskega sklepa
 • nanos traku na kožo, ki zmanjša obremenitev tkiv
 • ročna masaža mehkih tkiv v rami

Artroza ramena ne predvideva prenehanja aktivnosti. Gibanje krepi mišice, ki zaščitijo in razbremenijo sklep. Vendar mora bolnim sklepom prizanašati in jih razgibavati s prilagojenimi, torej izbranimi vajami in gibi.

Na fizioterapiji vam lahko predpišejo tudi masažo in druge fizioterapevtske tehnike med katere sodi magnetna terapija, brez katere si sodobne fizioterapevtske obravnave ne znamo več predstavljati. Kaj je magnetna terapija?

Magnetna terapija pri artrozi ramena

Magnetna terapija pri artrozi ramena predstavlja pomembno vlogo fizioterapevtske obravnave. Magnetna terapija je vrsta terapije, ki je prisotna v zdravstvenih domovih, toplicah in rehabilitacijskih centrih, že vrsto let. Deluje na podlagi magnetnega polja in nizkih frekvenc. Da gre za terapijo 21. stoletja potrjuje dejstvo, da nima neželenih stranskih učinkov.
Magnetno polje prodira v globino sklepa, ter pospeši regeneracijo vseh struktur, ki sestavljajo sklep: mehkih tkiv ( mišic, kit, burze ), kosti in hrustanca. Pri artrozi ramena tako z magnetno terapijo dokazano ( 1 ) dosežemo:

 • lajšanje bolečin v sklepu
 • večjo gibljivost sklepa
 • zaustavitev propadanja hrustanca v sklepu
 • regeneracija mehkih tkiv in sklepne tekočine
Magnetna terapija- artroza ramena
Elektromagnetna terapija je učinkovita metoda pri artrozi ramena in hkrati varna, saj nima neželenih stranskih učinkov. Na povezavi boste izvedeli, kje si jo lahko izposodite na dom.

Vaje za ramena

Sklop vaj je namenjen krepitvi gibljivosti ramenskega obroča. Vaje za ramena izvajajte vsakodnevno in pri tem upoštevajte, da je pravilna izvedba vaj pomembnejša od števila ponovitev. Če vam katera od vaj povzroča hudo bolečino, z njo prenehajte, saj mora akutna bolečina prenehati, da boste lahko vaje pravilno izvajali. Pri končnem položaju vaj, malo zadržite v položaju. Hitrost izvajanja prilagodite svojim sposobnostim; pričnite z manjšim številom ponovitev in število po parih dneh povečajte.

 1. NIHAJNA VAJA se izvaja stoje ob mizi tako, da zdravo roko položite na mizo predse, bolečo roko spustite ob telo tako, da binglja ob mizi. S to vajo sproščamo bolečino, zato roka boleče rame naj prosto visi in s pomočjo telesa malo zanihajte. To večkrat ponovite.
 2. DVIG SKLENJENIH ROK: sklenite iztegnjeni roki predse in jih dvignite nad glavo. Dlani naj bosta obrnjeni navzven. Roki poskušajte obdržati stegnjeni nad glavo nekaj sekund. Nato roki povesite in ponovite.
 3. RAZTEG MIŠIC RAMEN: roko boleče rame dvignite pred sabo v višini ramen, z drugo roko jo primite pri komolcu in jo nežno potiskajte k nasprotni rami. Tako zadržite nekaj sekund in spustite. Ponovite večkrat.
( 1 ): študija, ki je dokazala, da je magnetna terapija uspešna pri lajšanju težav s sklepi pri artrozi