Nakup zimskih gum – Na kaj morate biti pozorni ob nakupu novih zimskih gum?

Vas zanima nakup zimskih gum? Počasi bomo zakorakali v zimske radosti. Mnogokateremu te prinašajo vesele trenutke z družino na smučeh, sankah in delanju snežakov, medtem ko drugemu prinašajo stres. Ne glede na to, kakšna občutenja imate do zime pa lahko premislite, da si boste veliko stresa (in užitkov) prinesli s tem, da se boste počutili varno na cestah in v vozilu, v kateremu preživite veliko časa na poti na delo, izlete in hobije. Verjetno vam, ko pomislite na avto v zimskem času, na pamet najprej padejo zimske gume. Nakup zimskih gum teh je lahko celoten podvig, ki marsikomu trga živce, vendar ni nujno, da je to dejansko tako. Na kaj morate biti pozorni ob nakupu novih zimskih gum?

Nakup zimskih gum

Nakup zimskih gum – Preglejte, katere so kvalitetne zimske gume in se ujemajo z vašimi željami in stilom vožnje

Ena izmed najbolj pomembnih stvari za nakup zimskih gum, na katere je dobro biti pozoren ob nakupu novih zimskih pnevmatik je pregled testov pnevmatik, ki jih naredijo za to usposobljene agencije. Na slovenskem področju so za to najbolj pristojni in dobro znani strokovnjaki iz Avto-moto zveze Slovenije, ki vsako leto opravijo test zimskih gum1

Test zimskih pnevmatik sestoji iz mnogih različnih vidikov, saj je za temeljito preverjanje pomembnih veliko parametrov. Ravno zato pa se je potrebno zavedati, da popolne zimske pnevmatike, ki bi se odlično odrezala na suhih, mokrih, poledenelih in zasneženih pogojih, praktično ni. To je zaradi njihove sestave, ki med vsemi temi parametri išče nek kompromis, in sicer zaradi njihovih kemičnih ter fizikalnih lastnosti iz katerih so gume izdelane. Lahko so odlične na zasneženih cestah, vendar jim bo nekaj manjkalo na mokrih ali suhih.

V vsakem primeru je torej precej priporočljivo, da preverite tudi teste od prejšnjih let, saj zimska pnevmatika ni avtomatično postala slaba v eni sezoni. AMZS testi vedno razkrijejo najboljše in najslabše lastnosti vseh preverjenih gum, zato lahko glede na svoje sposobnosti najboljše sami presodite, katere gume bi vam najboljše ustrezale. V kolikor se sami ne znate odločiti, lahko vedno povprašate svojega vulkanizerja ali serviserja za nasvet in svetovanje.

Letošnji test zimskih gum so naredili za dve različni dimenziji in sicer za 205/55 R16 H (do 201 km/h) ter za 235/55 R17 V (do 240 km/h). V prvi kategoriji je zmagala pnevmatika Bridgestone Blizzak LM005, v drugi pa Michelin Pilot Alpin 5.

Bridgestone Blizzak LM005 205/55 R16:

 •         ima najboljše vozne lastnosti na mokri cesti
 •         je zelo dobra na suhi cesti
 •         negativnih opazk s strani AMZS-ja ni

Michelin Pilot Alpin 5 235/55 R17:

 •         ima najboljše vozne lastnosti na suhi cesti in snegu
 •         dobre vozne lastnosti na mokri cesti
 •         ima majhno obrabo

Preverite homologacijski kartonček za odobrene dimenzije

Ne morejo imeti vsi avtomobili pnevmatike katerihkoli dimenzij. Za primerno dimenzijo preglejte svoj homologacijski kartonček, so zapisane vse dimenzije pnevmatik, ki so ustrezne za vaše vozilo. Vozila večjih dimenzij, kot so na primer SUV, mestni terenci, ki so vsako leto bolj priljubljeni, ali pa športni avtomobili, so ob nakupu po navadi opremljeni s pnevmatikami večjih dimenzij. To pa ne pomeni, da morate za zimske pnevmatike izbrati enako dimenzijo.

Menjava gum

Kot že rečeno – v homologacijskemu kartončku imate zapisane vse dimenzije, ki ustrezajo vašemu modelu vozila in pogostokrat so to lahko tudi manjše. Preglejte različno ponudbo za različne dimenzije in na podlagi tega določite, kaj bi se vam najbolj splačalo.

Najpogosteje prodajana dimenzija zimskih pnevmatik so zimske gume 205/55 R16 in njene izvedenke hitrostnih ter glasovnih indeksov. Znotraj te kategorije lahko izbirate med tisočerimi (dobesedno) ponudniki pnevmatik in njihovimi raznolikimi modeli. Sava ima Eskimo, Goodyear ima UltraGrip, Continental ima WinterContact, in podobno. Enako velja za druge dimenzije.

Prav tako bodite premišljeni, ko razmišljate o nakupu zimskih gum različnih dimenzij, saj za to potrebujete tudi druga platišča za montažo in centriranje!

Zimski kompleti pnevmatik in platišč so morda rešitev za vas?

Zgoraj je rečeno, da potrebujete nova ALU platišča za gume, če kupujete zimske gume drugih dimenzij. To je res – pnevmatik drugih dimenzij ne morete namestiti na platišča drugih dimenzij. Samo iskanje novih platišč in njihovo ujemanje z novimi zimskimi gumami pa lahko prav tako povzroča stres.

V izogib napačnim odločitvam ob nakupu je morda vredno pregledati že vnaprej sestavljene komplete koles. Zimski kompleti pnevmatik s platišči zajemajo vnaprej sestavljen komplet koles z ALU (ali jeklenimi) platišči. Najboljše je, da se v tem primeru vam osebno ni potrebno ukvarjati s pravo izbiro in dimenzijami platišč, vsekakor pa je v primeru nakupa kompleta koles vseeno priporočljivo pregledati, katera so priporočena platišča in dobre zimske gume.

Ali so kakšne prednosti nakupa zimskih kompletov koles s platišči? Seveda:

 •         pnevmatike in platišča so že vnaprej zmontirani
 •         skupaj dobite paket originalnih ALU platišč in izbranih zimskih pnevmatik
 •         kombinacija platišč in pnevmatik se popolnoma prilega drug drugemu
 •         pripravljeni so za takojšnjo menjavo koles (hitrejša menjava gum)
 •         nižji strošek pri menjavi gum, saj prihranite pri premontaži
 •         ugodne in akcijske cene
 •         uporaba serijskih vijakov

Ob nakupu zimskega kompleta koles si zagotovite dva kompleta koles – zimskega in letnega, kar vam olajša menjavo pri vulkanizerju (ali sami, če to lahko naredite doma). Morda je vredno omeniti tudi to, da se avti s takšnimi kompleti prodajajo po višji ceni, saj lahko ob prodaji rabljenega vozila v ceno vključite tudi oba kompleta koles.

Nakup zimskih gum – Kaj pa znamke zimskih pnevmatik?

Nekaj je že bilo govora o modelih zimskih gum ter o zmagovalkah letošnjih testov. Morda je smiselno tudi omeniti kakšno znamko in ne le modele. Že dolga leta ledino orjejo gume znamke Continental. Vsi smo že videli njihove reklami, prav tako so sponzorji veliko prireditev in so marketinško postavljeni v sam vrh vulkanizerske industrije.

Pa je njihova kvaliteta resnično vredna takšnega pompa? Glede na vsakoletne ocene in samo sestavo gum, je njihova kvalitetna vredna nakupa in oglaševanja. Zimske gume Continental in predvsem njihov paradni model WinterContact se ponašajo z izjemno kvaliteto izdelave in so znani po neizmerni učinkovitosti zaviranja. Pri novejših modelih pnevmatik (TS 860) uporabljajo tudi povsem novo tehnologijo Cool Chilli, ki poskrbi za maksimalno zavorno učinkovitost, ne glede na zimske razmere. Prav tako so izpopolnili tehnologijo Liquid Layer Drainage, ki zavorno pot skrajša predvsem na poledenelih cestah, tehnologija Snow Curve+ pa je namenjena varnejši vožnji skozi zasnežene zavoje2. Vsekakor znamka Continental vztrajno dela in izpopolnjuje svoje patente in vsakoletno na trg da visoko kakovostne zimske gume, ki se na testih zimskih gum vedno odlično odrežejo.

Poleg znamke Continental pa je še veliko drugih kvalitetnih proizvajalcev zimskih pnevmatik, med drugim tudi naša Sava s svojim modelom Eskimo, vedno popularni in kvalitetni Goodyear z modelom Ultra Grip 9+. Med klasike vulkanizerskih ponudnikov spadata seveda tudi večno zimzeleni Semperit z modelom Speed Grip in Barum z modelom Polaris 5.

Ko vas zanima nakup zimskih gum ne glejte zgolj kateri modeli so paradni konji znamk, temveč si oglejte tudi njihove druge lastnosti. Med drugim vas bo morda zanimalo, kako glasne so, kako dobre so ob zaviranju ali pa kakšno obrabo površine in porabo goriva imajo? Te informacije lahko preverite ob vsakem imenu gume – hitrostni indeks, indeks glasnosti in indeks porabe goriva. Vse te lahko ob mednarodnih lestvicah primerjate med seboj.

avtomehanik menjava gum Porsche Inter Auto

Da povzamemo vse skupaj za nakup zimskih gum – na kaj je treba paziti ob nakupu novih zimskih gum? Premislite, kaj si želite od same pnevmatike? Kakšne vozne lastnosti potrenujete od nove gume? Če živite na lokaciji, kjer je pozimi sneg (in ne zgolj plundra), potrebujete primerne pnevmatike. Enako velja, če računate, da boste s pnevmatikami dirkali in jih namestili na športna vozila. Ko boste ugotovili, kaj si dejansko želite oziroma potrebujete, preglejte rezultate testov zadnjih nekaj zimskih sezon in temu primerno dodelajte svoj seznam željenih pnevmatik. Prav tako je vredno premisliti, ali se vam splača vložiti denar v komplete koles s platišči. Na koncu pa je potrebno pregledati ponudbo pnevmatik, ki jo je v današnjih časih resnično veliko. Veliko znamk je kvalitetnih in orjejo ledino že več desetletij – največkrat je najboljše, da svojo pozornost povetite tem in ne tistim, ki niso preverjene in morda celo najcenejše. Po temeljitem razmisleku in morebitnem svetovanju s strani vulkanizerja, pa je čas za nakup in varno vožnjo po zimskih cestah.

 

Zunanji viri in informacije:

1 AMZS – Test zimskih pnevmatik 2020/2021. – URL: https://www.amzs.si/motorevija/pnevmatike/testi/2020-09-24-amzs-test-28-zimskih-pnevmatik-dveh-dimenzij-205-55-r-16-in-235-55-r-17 (citirano: 29. 10. 2020).

2 Continental – Zimske pnevmatike WinterContact TS860 – URL: https://www.continental-pnevmatike.si/avto/tires?cartype=car&season=winter (citirano: 30. 10. 2020). 

3 Nakup zimskih gum