Long tail ključne besede

Long tail ključne besede: kako z njimi pridobiti promet v iskalniku?

Ključne besede igrajo pomembno vlogo pri optimizaciji spletne strani. Ko oseba v iskalnik napiše neko besedo ali besedno zvezo, govorimo o uporabi ključnih besed. Long tail ključne besede so tiste, ki so bolj specifične in imajo zato višjo stopnjo konverzije. 

Nekdo, ki bo v iskalnik zapisal pralni stroj, ni točno določil kakšnega si želi in mu je najverjetneje vseeno oziroma je šele v fazi zanimanja. Pralni stroj je tako ključna beseda, ki ima tudi veliki iskalni volumen. Če pa bo zapisal mini pralni stroj za kampiranje, bo najverjetneje nakup opravil v kratkem časovnem obdobju.

Kaj pomeni long tail ključna beseda?

Long tail ključne besede so ime dobile zaradi svojega položaja na tako imenovani “povpraševanje po iskanju” krivulji. Na vrhu krivulje je majhno število ključnih besed z zelo velikim obsegom iskanja, na repu pa je na milijarde ključnih besed z zelo majhnim obsegom iskanja.

Vendar ni nujno, da je ključna beseda manj kot 10 iskanj na mesec, da bi jo lahko označili kot “long-tail”. Prav tako ni določenega praga obsega iskanja, ki bi določal, da je ključna beseda “long-tail”. To je odvisno predvsem od “glavne” ključne besede, s katero jo primerjate. 

Velika napaka pa je, da se dolge ključne besede opredelijo glede na njihovo dolžino v besedah. Gre za to, da obstaja veliko enobesednih ključnih besed, ki imajo manj kot 100 mesečnih iskanj. Obstajajo tudi ključne besede, dolge pet besed (ali več), ki imajo več sto tisoč mesečnih iskanj.

ZAKAJ long tail ključne besede?

  • Long tail ključne besede so (na splošno) veliko manj konkurenčne
  • Long tail ključne besede je (na splošno) lažje obravnavati
  • Veliko jih je

Koraki za dobro izbiro long tail ključne besede

  1. Uporabite raziskovalca ključnih besed Ahrefs
  2. Oglejte si, na katere ključne besede se uvrščajo vaši konkurenti
  3. Prebrskajte forume, bloge in druge spletne strani, kjer bi lahko našli potencialno long tail ključno besedo

Long tail ključne besede: kako z njimi pridobiti promet v iskalniku?

Potrebujete pomoč pri optimizaciji vaše spletne strani in pri določanju ključnih besed. ProMarketing sestavlja skupina strokovnjakov na tem področju, ki vam bodo z veseljem pomagali.